afrea INA-e / Ovog tjedna žustro u Saboru: Za dva dana počinje povjerenstvo antikorupcijskog vijeća zbog INA-e

Tko će koga prozivati i kako će se prozvani braniti?

4.10.2022.
19:03
VOYO logo

Žustro će ovog tjedna biti u Saboru. Počinje povjerenstvo antikorupcijskog vijeća zbog INA-e. A prvi koji je na rasporedu za ispitivanje je Dragan Kovačević.

Bivši predsjednik Uprave Janafa, u međuvremenu USKOK-ov osumnjičenik, trebao bi odgovoriti na ključno pitanje, je li premijer Plenković bivšem ministru Ćoriću naredio zatvaranje sisačke rafinerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje su nestale milijarde, kako se upravljalo INA-om i zašto je hrvatska nafta završila u Mađarskoj - sve će se to ovaj tjedan početi raspetljavati u Saboru.

"Pozvao sam premijera Plenkovića. Tenu Mišetić, bivšeg ministra Ćorića i Dragana Kovačevića. S tim krećemo u četvrtak. Ja očekujem da će biti jako zanimljivo", kazao je Nikola Grmoja, predsjednik Antikorupcijskog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je još prošlog tjedna kazao da neće doći. Tvrdnje tjednika Nacional kako je bivšem ministru Tomislavu Ćoriću na tajnom sastanku naredio gašenje sisačke rafinerije - odbacuje! Pozadinu te priče vidi u Draganu Kovačeviću.

Image
Predsjednik Vlade /

Plenković o Milanoviću: 'Kao poraženi ljubomorni luzer napada Schmidtovo rješenje'

Image
Predsjednik Vlade /

Plenković o Milanoviću: 'Kao poraženi ljubomorni luzer napada Schmidtovo rješenje'

"Riječ je naravno o pokušaju USKOK-ovog optuženika - kako bi rekao njegov kompanjon iz Slovenske dakle, kriminalca koji nastoji sada izmišljati stvari sa nekog sastanka da bi vjerojatno zaštitio sebe, misleći da vjerojatno ja imam veze s njegovom ulogom optuženika u slučaju koji je vezan za sve ono što se zbivalo u Janafu. Neka se on brine oko toga koliko je novaca nestalo iz Janafa", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja je pozvao sve članove uprave i nadzornog odbora INA-e iz ovog i prošlog saziva. Navodno su mu se sami javili i neki zviždači koji žele ispričati svoju stranu priče. Damir Vanđelić kao bivši predsjednik Nadzornog odbora INA-e poziv još nije dobio, ali odazvat će se - kao i, poručuje, svakoj instituciji do sad.

"Ovdje je riječ o antikorupcijskom modelu koji razmatramo analiziramo, već samim time je jasno da se netko tome okoristio. Ja mislim da ključni akteri znaju što je istina. Ja ću govoriti samo ono što imam spoznaje. I naravno ono što znamo o INA-i i svemu. Mislim oni koji bi mogli reagirat, već su reagirali", kaže Vanđelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Milanović i u ovom slučaju prstom upire u svog starog znanca:

"By the way, preko koje županijske organizacije je taj novac kanaliziran iz INA-e preko koje organizacije je rađena ta epohalna muljaža izvlačenja hrvatskog plina i zarade veće od PPD-ove, veće nego što ovaj Pavao Vujnovac ima, preko Vinkovačke. HDZ. Tko je predsjednik vinkovačke organizacije? Bane!", tvrdi predsjednik Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onaj koji je sve pokrenuo ima samo jednu misao:

"Ne mislimo dopustiti da ova tema, tema INA padne u zaborav. Dakle, održavat ćemo je živom kroz jedan dulji period dok ne dobijemo odgovor na sva pitanja", ističe Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će koga prozivati i kako će se prozvani braniti, javno saslušanje starta za dva dana.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo