Ovo je prava istina o novim plaćama, tvrde učitelji

Ovo je prava istina!

29.3.2014.
9:12
VOYO logo

Kako pokazuju primjeri izračuna, učitelji s 15 godina staža profitirat će od nove uredbe kojom se mijenjaju dosadašnji koeficijenti složenosti poslova u javnim službama. To je logično budući da ovi zaposlenici nisu ništa izgubili nakon ukidanja tzv. dodatka za vjernost od četiri, osam ili deset posto koji se uplaćivao samo za zaposlenike s 20 i više godina radnog staža. Učiteljima savjetnicima plaća će narasti najviše, za osam posto, oni s visokom stručnom spremom dobit će povećanje od 749 kuna, a oni s višom od 656 kuna, piše Glas Istre.

Učiteljima mentorima slijedi povećanje od šest posto, odnosno 525 kuna više za visoku stručnu spremu, a onima s VŠS-om plaća će narasti za 475 kuna. Najbrojnijim, tzv. "običnim" učiteljima plaća raste za 3,5 posto, 281 kunu onima s visokom stručnom spremom, a 262 kune onima s višom stručnom spremom. Računovođama i tajnicama s 15 godina staža plaća ostaje identična jer, kao što je poznato, iz nove je uredbe izuzeto cijelo nenastavno osoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gube oni kojima se ukida dodatak na vjernost

No, mnogo će izgubiti tajnice i računovođe s 25 godina staža koji su ostali bez dodatka na vjernost, a istovremeno i bez novih viših koeficijenata. Njima će plaća se smanjiti za 3,8 posto, odnosno za oko 280 do 320 kuna. Za oko 40 kuna se smanjuje plaća i za učitelje s 25 godina staža, a mentorima će se smanjiti od 160 do 180 kuna, dok će bez gotovo 400 kuna ostati učitelji savjetnici s viskom stručnom spremom.

Učiteljima savjetnicima s 32 godine staža plaća ostaje nepromijenjena, odnosno dobivaju dvije do tri kune više, ali su zato sve ostale kategorije zaposlenika na gubitku, a najviše učitelji mentori s višom stručnom spremom, tajnici i računovođe kojima će plaća biti manja za više od sedam posto, odnosno od gotovo 600 do čak 650 kuna za tajnike s visokom stručnom spremom. Učitelji koji iza sebe imaju 32 godine radnog staža u školi izgubit će mjesečno od 360 do 390 kuna ovisno o tome imaju li višu ili visoku stručnu spremu. Bez gotovo 170 do 190 kuna na plaći ostaju i učitelji mentori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgore će novom Uredbom proći djelatnici škola s najviše godine staža. Učiteljima s 36 godina staža plaća će biti skresana za 530 do 570 kuna, a najveće će smanjenje od gotovo deset posto osjetiti računovođe i tajnici koji će primati 745 do 830 kuna manje. I savjetnicima će plaće biti manje za oko 200 kuna, a mentorima i do 382 kune, pa se u sindikatu s pravom pitaju o kojem to povećanju govori ministar. http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatska/ucitelji-place-smanjene-i-vise-od-800-kuna-445751

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo