'najponosniji popis' / Evo koliko se branitelja nalazi na popisu: 'Jednima na čast, drugima na sramotu'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Zato što se niti jedan hrvatski branitelj nema čega sramiti i kao što smo rekli prije deset godina, to je najčasniji popis kojeg Hrvatska može objaviti i najponosniji', rekao je Matić

23.4.2023.
18:48
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Čak 419.667 živih hrvatskih branitelja bilo je do kraja ožujka 2023. u Evidenciji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Te podatke su za Danas.hr potvrdili iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

“Na dan stupanja na snagu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, 14. prosinca 2017. godine, u Evidenciji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bilo je 441.257 živih hrvatskih branitelja, a na dan 31. ožujak u Evidenciji je bilo 419.667 živih hrvatskih branitelja”, napisalo je u odgovoru Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Jadna propaganda' /

Transrodne osobe udarile na Vukušića i Markić: Nisu trebali biti na raspravi, kleče po trgovima, bave se PTSP-om branitelja'

Image
'Jadna propaganda' /

Transrodne osobe udarile na Vukušića i Markić: Nisu trebali biti na raspravi, kleče po trgovima, bave se PTSP-om branitelja'

“Iako je Zakonom iz 2017. godine otvoren rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja te unatoč novoevidentiranim hrvatskim braniteljima, kojima je nakon dugo vremena omogućeno reguliranje ovog statusa, koje je od 2009. godine bilo obustavljeno, broj živih hrvatskih branitelja kontinuirano pada“, dodali su.

'Pravim braniteljima na čast, a onima drugima na sramotu'

Ministarstvo hrvatskih branitelja, pak, nije komentiralo broj živih i mrtvih branitelja. No, zato ga je iskomentirao bivši ministar hrvatskih branitelja Predrag Fred Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ministarstvo branitelja ponovno manipulira s time jer se srami reći koliko su 'proizveli' branitelja u posljednjih sedam godina. Na jednostavno pitanje koliko je hrvatskih branitelja oni odgovaraju koliko je živih branitelja”, rekao je Matić.

Traži "šestocifrenu brojku“, a nada se da nije došlo i do "sedmocifrene" te dodaje: "Ako HDZ ostane na vlasti i taj ćemo broj dočekati", rekao je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da će odmah objaviti registar kada SDP dođe na vlast.

“Zato što se niti jedan hrvatski branitelj nema čega sramiti i kao što smo rekli prije deset godina, to je najčasniji popis kojeg Hrvatska može objaviti i najponosniji. Objavit ćemo ga odmah. Pravim braniteljima na čast, a onima drugima na sramotu, ako je uopće imaju, kad su pristali biti na listi s onima s kojima ne pripadaju”, zaključio je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo