GRADONAČELNICA SISKA / HRT-u ZABRANILA IZVJEŠTAVANJE? 'Nevjerojatno je da se ovo događa u EU-u u 2018. godini'

Image
Foto: Pixsell, Patrik Macek

Zbog događaja u Sisku reagirali su i HRT i HND

22.2.2018.
14:48
Pixsell, Patrik Macek
VOYO logo

HRT-ov dopisnik iz Siska, Igor Ahmetović, danas je stigao na sjednicu sisačkog Gradskog vijeća, no umjesto da uđe i obavi svoj posao, dočekao ga je zaštitar i zapriječio mu ulaz rekavši da je HRT-u zabranjeno izvještavanje sa sjednice.

Hrvatsko novinarsko društvo izrazilo je zabrinutost ovakvim potezom gradskih vlasti te ustvrdilo da je Sisak ovime stao uz bok čelniku GNK Dinamo, koji je pristup stadionu i izvještavanje s konferencija za medija zabranio novinarima portala Index, te Udruzi 'U ime obitelji' koja je u studenome 2013. HRT-u, pojedinim portalima i tiskanim medijima uskratila akreditaciju i izvještavanje iz prostora u kojima će pratiti i dočekati referendumske rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije dobrodošao

'Gospođu Ikić Baniček pozivamo da povuče odluku i dopusti kolegama dopisnicima HRT-a da rade svoj posao. Isto tako je pozivamo da na popis e-mail adresa na koje Grad Sisak šalje obavijesti o događajima, ponovno uvrsti e-mail adrese dopisnika u Sisku i ostalih novinara i urednika Hrvatske radiotelevizije koje su sredinom prosinca uklonjene s tog popisa. Nevjerojatno je da se 2018. u zemlji članici Europske unije bez ikakva obrazloženja novinarima i određenim medijskim kućama, u ovom slučaju HRT-u, zabranjuje izvještavanje', stoji u priopćenju.

I HRT je danas osudio odluku gradskih vlasti u Sisku prema kojem njihovu novinaru, Igoru Ahmetoviću, niju bio omogućen ulazak na sjednicu Gradskog vijeća čime je direktno bi spriječen u obavljanju svog izvjestiteljskog posla. S Prisavlja poručuju kako je Ahmetoviću bilo rečeno da na sjednici Gradskog vijeća nije dobrodošao te da je bio jedini novinar kojem je to rečeno i kojem je uskraćen ulazak u vijećnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sloboda izvještavanja

Hrvatska radiotelevizija smatra da je takav postupak suprotan slobodi medija, slobodnome izvješćivanju i temeljnim demokratskim standardima te ovime podsjeća gradske vlasti u Sisku i gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček kako temeljem članka 38. Ustava Republike Hrvatske 'novinari imaju pravo na slobodu izvješćivanja i pristupa informaciji'. Javni medijski servis zalaže se i zalagat će se za slobodu izvješćivanja, poštivanje prava novinara na prikupljanje informacija te osuđuje pritiske na novinare neovisno o tome od koga takvi pritisci dolaze', stoji u priopćenju HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo