OZBILJNO UPOZORENJE / Ovim zemljama prijeti ekstremno vrijeme, suočit će se s katastrofalnim opasnostima. Pogledajte kako stoji Hrvatska

Image
Foto: Profimedia

Studija se temelji na porastu temperatura od tri stupnja Celzija do kraja stoljeća, prema scenariju koji je izradio Međuvladin panel za klimatske promjene

21.2.2023.
10:52
Profimedia
VOYO logo

U Kini se nalazi 16 od 20 regija koje su u svijetu najosjetljivije na klimatske promjene, prema objavljenim podacima, a koji pokazuju da su neki od najvažnijih svjetskih proizvodnih centara u opasnosti zbog porasta razina voda i ekstremnih vremenskih uvjeta. Stručnjaci za klimatske rizike XDI analizirali su više od 2600 regija diljem svijeta, koristeći klimatske modele zajedno s podacima o vremenu i okolišu kako bi procijenili ekonomsku štetu koju bi porast temperature mogao izazvati do 2050.

Studija se temelji na porastu temperatura od tri stupnja Celzija do kraja stoljeća, prema scenariju koji je izradio Međuvladin panel za klimatske promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GROZNO ISKUSTVO /

Naša Ana Maria javila se nakon novog potresa u Turskoj: 'Ljudi, upravo smo ga osjetili...'

Image
GROZNO ISKUSTVO /

Naša Ana Maria javila se nakon novog potresa u Turskoj: 'Ljudi, upravo smo ga osjetili...'

Podaci su pokazali da se neki od pokretača globalnog gospodarstva suočavaju s katastrofalnim opasnostima poput porasta razine mora, poplava rijeka i šumskih požara, što bi također moglo smanjiti cijene nekretnina i odvratiti ulaganja, rekao je XDI.

"Već osjećamo značajne utjecaje vremenskih događaja diljem svijeta, a oni će se samo povećavati", rekao je novinarima izvršni direktor XDI-ja Rohan Hamden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konačno, samo želimo biti sigurni da je svaka odluka o ulaganju donesena na način da je otporna na klimu."

Jiangsu najosjetljivije područje

Industrijalizirana kineska obalna pokrajina Jiangsu, koja stvara desetinu kineskog BDP-a, rangirana je kao najosjetljivije područje na svijetu, a slijede je susjedni Shandong i glavna baza za proizvodnju čelika Hebei. Četvrta je središnja pokrajina Henan sklona poplavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premještanje globalne proizvodnje u Aziju dovelo je do značajnog povećanja ulaganja u infrastrukturu u već ranjivim regijama diljem Kine, čineći je osjetljivijom na utjecaje klimatskih promjena, rekao je Hamden.

"Ulaganja u infrastrukturu uglavnom su bila koncentrirana u područjima koja su tradicionalno bila vrlo rizična - riječne delte, obalna područja i relativno ravna područja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše rangirana nekineska rizična regija je Florida na 10. mjestu. Kalifornija je na 19., a New York na 46. mjestu.

Devet indijskih regija je među prvih 50. Ukupno je 80 posto od 50 najrizičnijih regija u svijetu u te tri zemlje - Kini, SAD-u i Indiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europi većem riziku izloženi su gradovi poput Londona, Milana, Venecije, Antwerpena, Hanovera i Lillea.

Dodajmo kako je Hrvatska zauzela 329. mjesto među više od 2600 regija, Bosna i Hercegovina je na 316. mjestu, a Crna Gora 1316. Što se tiče Srbije, izdvojeno je nekoliko regija, među kojima je grad Beograd, koji je zauzeo 1179. mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donja Saska najosjetljivija u Europi

Inače, što se tiče Europe, najosjetljivija na klimatske promjene je njemačka regija Donja Saska (56. mjesto). Talijanska regija Veneto, u kojoj se nalazi i Venecija, rangirana je kao četvrto najugroženije područje u Europi, prenosi

Iako će klima vjerojatno postati sve važnija kad je riječ o odlukama o protoku kapitala, ostaje za vidjeti hoće li odvratiti ulaganja u ranjivije regije, rekao je Karl Mallon, suosnivač XDI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mora se puno učiniti kako bi se utvrdilo koja su područja u svijetu potencijalno prilagodljiva i obranjiva, a koja će područja vjerojatno u dogledno vrijeme biti napuštena", rekao je.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo