OVI SU GRAFIKONI PRAVA ISTINA O HRVATSKOJ: / Brinu li se uopće zbog toga oni koji su nas doveli u ovu sramotnu poziciju?

Image

Zamislite da ste zadnjih nekoliko godina imali 20% veću plaću, odnosno da vam netko sada pokloni ‘zaostatke’ od cijele jedne godišnje plaće!

14.9.2017.
13:13
VOYO logo

Sva su ova pitanja vezana uz brojne pokazatelje prema kojima je Hrvatska na samom dnu Europe i prema kojima, nesumnjivo, ide u pogrešnom smjeru kada je gospodarstvo u pitanju.

Ujedno su oni, prema Bakiću, dokaz koliko su u krivu protivnici neoliberalizma i svi oni koji ih podržavaju i njime straše hrvatsku javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je prema indeksu ekonomskih sloboda Heritage Foundationa Hrvatska uz Sloveniju i Grčku najneliberalnija zemlja Europe.

Image

Potpuno je neupitno da ekonomske slobode dovode do gospodarskog rasta. A Hrvatska je i u tome jako zaostala za ostatkom Europe. Donji grafikon pokazuje ukupnu stopu rasta BDP-a u razdoblju od 2009. do 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Ovo zaostajanje od gotovo 20% za prosjekom tzv. Nove Europe znači i barem 20% manje plaće.

Naš gospodarski rast u odnosu na cijelu Europsku uniju plus Švicarsku još je porazniji, što se vidi iz sljedećeg grafikona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Kao što je rekao jedan naš istaknuti političar, ‘Neoliberalni kapitalizam je kuga modernog doba’ i nakon ovih podataka sam siguran da se svi možemo složiti da zaista jest. Bijela kuga za Hrvatsku jer se mladi iseljavaju upravo u taj ‘neoliberalni’ svijet", poentirao je na kraju Bakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo