NOVI SUSRET S BOGOVIMA / Ovi dinosauri nikad neće izumrijeti!

Image

Prvi zagrebački koncert Dinosaur Jr.-a, održan prije četiri godine u Boogaloou, donekle su pokvarili problemi sa zvukom, no u Tvornici kulture sve je bilo baš kako treba.

17.2.2013.
13:29
VOYO logo

Zagrebačka koncertna sezona iz snova u subotu nas je nakratko vratila u kasne osamdesete te nam tijekom osamdesetak minuta nastupa legendarne alter-rock/indie trojke Dinosaur Jr. jasno pokazala da bez J Mascisa, Murpha i Lou Barlowa (i niza tadašnjih im suvremenika, dakako) glazba u zadnjih dvadeset godina vjerojatno bi bila bitno, ako ne i potpuno drugačija. Naime, bendovi poput Dinosaura, Mudhoneyja i Screaming Treesa utabali su put zvjezdanim karijerama Nirvane, Pearl Jama i kompletne grunge scene bez da su za to dobili odgovarajuću satisfakciju, zauvijek ostavši u sjeni svojih nerijetko manje talentiranih učenika. Tragove bučne pop romantike šmokljanske grupe iz Massachusetsa otkrivamo i kod čitavog niza aktualnih rock sastava s obje strane Atlantika, zbog čega bez ikakvog pretjerivanja možemo reći kako nas je posjetio jedan od najutjecajnijih bendova u povijesti glazbe.

Prvi zagrebački koncert Dinosaur Jr.-a, održan prije četiri godine u Boogaloou, donekle su pokvarili problemi sa zvukom, no u Tvornici kulture sve je bilo baš kako treba. Klub je bio pun, atmosfera na zavidnoj razini, a vremešna banda usvirana i nabrijana do te mjere da je često bilo zaista teško povjerovati da su takav zid zvuka uspjela izgraditi samo trojica glazbenika. Murph mlati bubanj kao da iz njega pokušava izvući priznanje, telepatski praćen melodičnim basom Loua Barlowa, dok je Mascis preko svega toga pjevao svoje neodoljivo slatkaste, popistične refrene koje bi, gotovo bez iznimke, završavao dugim solažama u tradiciji velikog Neila Younga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Repertoar je očekivano pokrio sva ključna mjesta njihove karijere („Thumb“, „Freak Scene“, „The Wagon“, „Almost Fare“, „Don't Pretend You Didn't Know“), no najzanimljiviji dio koncerta svakako su bile dvije sasvim neočekivane obrade. Hardcore benda Deep Wound, u kojem su karijeru započeli Mascis i Barlow, prisjetili su se s „Training Ground“, dok su čitavu priču priveli kraju fantastičnim čitanjem „Just Like Heaven“The Curea, možda i posljednjeg velikog benda iz osamdesetih koji još nije posjetio Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo