ZA NJIH SMO MI 'OBEĆANA ZEMLJA' / Otkrivamo koliko stranaca radi u Hrvatskoj i čime se najviše bave: Dominiraju Bosanci i Srbi, a treće će mjesto iznenaditi mnoge

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija

Iz Ministarstva unutarnjih poslova kazali su nam da je zadnjih godina primijećen porast broja izdanih dozvola za boravak i rad, a nastavi li se ovakav trend, moguće je da ćemo ove godine premašiti brojku od 100 tisuća stranih radnika

28.6.2022.
13:04
Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Posljednjih godina, u Hrvatskoj postoji sve veći problem s nedostatkom radne snage, stoga je u porastu trend uvoza stranih radnika koji u Hrvatskoj vide priliku za zaradu. Nedostatak radnika posebno se očituje u ljetnim mjesecima, kada je potražnja zbog sezone jača. Prijašnjih godina za zapošljavanje stranaca postojala je kvota, no ta je praksa zbog ukinuta 2021. godine pa su sada poslodavci u mogućnosti angažirati neograničen broj radnika.

Stranih radnika i ove godine u Hrvatskoj ima puno, a iz Ministarstva unutarnjih poslova kazali su nam da je zadnjih godina primijećen porast broja izdanih dozvola za boravak i rad. Prema službenim podacima, u 2019. godini izdane su 72.523 dozvole za boravak i rad, u 2020. godini 66.655 te u 2021. godini 81.995 dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U 2022. godini do 24. lipnja izdano je 62.109 dozvola za boravak i rad, a očekivano je ako se nastavi takav trend da će do kraja 2022. godine broj izdanih dozvola za boravak i rad premašiti 100.000", kazali su nam iz MUP-a na naš upit koliko stranih radnika je ove godine stiglo u Hrvatsku.

Najviše radnika iz BiH

Što se tiče državljanstava stranaca kojima su izdane dozvole za boravak i rad, najveći broj dozvola za boravak i rad u 2022. godini izdan je državljanima Bosne i Hercegovine (19.442), potom Srbije (10.876), Nepala (6.007), Sjeverne Makedonije (5.725) te Kosova (4.408).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Net.hr

Najviše stranih radnika u Hrvatsku dolazi iz BiH i Srbije, a na trećem mjestu je Nepal

"U ovoj godini najveći broj dozvola za boravak i rad je izdan u djelatnostima graditeljstva (24.397), ugostiteljstva i turizma (20.554), industrije (7.601), prometa i veza (2.915), poljoprivrede i ribarstva (1.471). Također i prethodnih godina najveći broj dozvola za boravak i rad izdan je u tim djelatnostima", kazali su iz MUP-a.

Najveći broj dozvola za boravak i rad izdan je u Policijskoj upravi zagrebačkoj, Policijskoj upravi istarskoj, Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj i Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prethodnih godina najveći broj dozvola za boravak i rad izdan je državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije, odnosno oko 70% do 80% dozvola za boravak i rad je izdan državljanima tih država", odgovaraju iz MUP-a na upit Net.hr-a.

Image
SNALAZE SE 'KRPANJEM' /

Kontinentalni ugostitelji na mukama: 'Moji radnici dobili bi i 10 do 15 posto veću plaću, ali ih ne mogu naći…'

Image
SNALAZE SE 'KRPANJEM' /

Kontinentalni ugostitelji na mukama: 'Moji radnici dobili bi i 10 do 15 posto veću plaću, ali ih ne mogu naći…'

Iako je potražnja za radnom snagom velika, nisu svi koji su željeli raditi i zaraditi u Hrvatskoj to mogli. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do travnja, negativno mišljenje za dozvolu za boravak i rad dobilo je 1532 radnika. U tom je periodu obustavljena radna dozvola za 4997 radnika, dok je "odbijenicu" za radnu dozvolu dobilo 367 zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo