Sve zbog pandemije / Ove godine imamo virtualnu Noć muzeja: Gotovo 200 muzeja pripremilo je izložbe i ture na internetu

"Ovo je naša godina, sad i nikad", rekao je Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu grada Rijeke

29.1.2021.
19:37
VOYO logo

Posljednji petak u siječnju tradicionalno je rezerviran za Noć muzeja. U zadnjih 15 godina hrvatske muzeje obišlo je tri i pol milijuna posjetitelja, ali večeras će se u muzejima uglavnom uživati samo - virtualno.

Image
'Plenković je sve iznapadao' /

Premijer optužio oporbu, pa se javio čelnik SDP-a: 'Alibi im je jedan bolestan kolega'

Image
'Plenković je sve iznapadao' /

Premijer optužio oporbu, pa se javio čelnik SDP-a: 'Alibi im je jedan bolestan kolega'



 Gotovo 200 muzeja pripremilo je izložbe na internetu i interaktivne ture, a sve zbog pandemije koja je spriječila gužve i duge redove na koje smo ranijih godina navikli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijetki su muzeji večeras otvorili svoja vrata posjetiteljima. Jedan se nalazi u prijestolnici kulture Rijeci gdje je RTL-ova reporterka Ida Balen.

Što donosi Noć u muzeju u doba korone?

Donosi neka druga pravila. Distancu, obilazak pod maskama. Ljepota umjetnosti se ne mijenja, pogotovo u Palači šećerane. Ovdje možemo vidjeti freske, originalne, iz palače iz baroknog doba što je neobično za jednu tvornicu. Ovaj muzej svjetskog ranga mogu danas posjećivati svi, ali uz određena pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šteta je da nemamo sve otvorene muzeja. Upravo sam došao s komemoracije Mire Furlan. Iznenađen sam da u Rijeci sve radi kao da je normalno - to je posljedica što smo europska prijestolnica kulture. Ovo je naša godina, sad i nikad. Gotovo sve županije rade koliko je moguće. Nije mi jasna ideja virtualne Noći muzeja", rekao je Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu grada Rijeke.

"Mi ovdje možemo vidjeti postav Palaču šećeranu, izložbu o profesoru Baltazaru  i još mnogo toga.  Živi smo , zdravi smo, normalni smo i kisnemo - u Rijeci sve radi normalno", dodao je i poručio kako su htjeli iskoristiti maksimum s obzirom na pandemiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo jedina europska prijestolnica kulture koja je ostala raditi unatoč pandemiji", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo