Mornar za RTL Danas / 'Ovaj trenutak za štrajk doista nije prikladan, dajte nam time out od dva mjeseca'

Ministar obrazovanja Vedran Mornar izjavio je da sada nije vrijeme za štrajk, kao i to da ne vidi razloga zašto bi se štrajkalo. Ponovno je pozvao Sindikate da svi skupa sjednu za stol i nastave pregovarati.

24.9.2015.
19:05
VOYO logo

U osnovnim i srednjim školama i na fakultetima sutra počinje štrajk. Roditelji školaraca su zbunjeni jer ne znaju trebaju li slati djecu u školu. S jedne strane Sindikati pozivaju roditelje da se s učiteljima solidariziraju i ne šalju djecu u školu, dok ministar Vedran Mornar poručuje da je njihovo mjesto u školi.

Image
SUTRA POČINJE ŠTRAJK /

Mornar tvrdi da je i dalje spreman za pregovore, sindikati poručuju roditeljima: 'Ne šaljite djecu u školu'

Image
SUTRA POČINJE ŠTRAJK /

Mornar tvrdi da je i dalje spreman za pregovore, sindikati poručuju roditeljima: 'Ne šaljite djecu u školu'

S ministrom je razgovarala naša reporterka Matea Damjanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljam, djeci je mjesto u školi, a hoće li biti nastave ili ne - to ćemo vidjeti. Naše informacije kažu da ima škola koje neće štrajkati i onih u kojima hoće. Savjetujem roditeljima da provjere s ravnateljem škole koji će sigurno organizirati prihvat djece koja dođu u školu", rekao je Mornar.

Smatra kako učitelji zaslužuju veće plaće te da će se za to boriti, što je, kako kaže, već više puta ponovio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, ovaj trenutak za štrajk doista nije prikladan i mislim da bi ga trebalo što prije okončati i sjesti za stol. Ono što predlažu Sindikati sigurno je sve prije nego pravedno. Istina je da su neki nastavnici izgubili dio plaće, ali neki su u toj teškoj recesiji dobili povišicu. Razloga prema tome nema. Samo molimo time out od dva mjeseca da nastavimo pregovarati kad budemo imali i pravo na odlučivanje koliko nastavnicima dati. Sada za to nije vrijeme", rekao je ministar. 

"Razlog za štrajk formalno je 4 posto koji je dan medicinarima, ali treba biti pošten i priznati da svi oni novci koji su prosvjeti oduzeti u trenutku kad se ukidao dodatak 4.80, da su im vraćeni na drugi način. Ja nisam siguran je li to najpravedniji način i pozivam ih na razgovor. Mi smo i službeni poziv za nastavak pregovora Sindikatima i uputili i doista ne vidim razlog zašto bi se štrajkalo", zaključio je Mornar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo