nema zabranjenih tema / Ovaj grad prvi je u Hrvatskoj uveo građanski odgoj, a sada će njegovi osnovnoškolci prvi učiti i zdravstveni odgoj

Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Od te teme se vrlo često odustane pod pritiskom konzervativnog dijela javnosti, jer su neke teme, poput seksualnog odgoja, "zabranjene"

2.11.2021.
9:10
Goran Kovačić/PIXSELL
VOYO logo

Riječki će osnovnoškolci za dvije godine prvi u Hrvatskoj u ponudi izvannastavnih programa imati Zdravstveni odgoj. Bit će to program, najavljuju zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, koji će se uvesti po modelu uspješnog riječkog programa Građanskog odgoja i obrazovanja koji su upravo od Grada Rijeke preuzeli mnogi hrvatski gradovi.

Iskorak uvođenja Zdravstvenog odgoja rezultat je manjkavosti državnog školskog sustava, jer iako je Zdravstveni odgoj u škole ušao još 2013. godine, Krpan kaže da postojeća međupredmetna korelacija nije dovoljna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAGREB PRIDE /

Sudionici Povorke ponosa: 'Još dugo ćemo morati hodati. Za posvajanje djece, seksualni odgoj s LGBT temama...'

Image
ZAGREB PRIDE /

Sudionici Povorke ponosa: 'Još dugo ćemo morati hodati. Za posvajanje djece, seksualni odgoj s LGBT temama...'

Do svibnja 2023. godine bit će izdan priručnik programa

"Želimo otvoriti vrata Zdravstvenom odgoju u školama kakav moderno doba zahtijeva i kakvim možemo kvalitetno utjecati na zdrav odnos djece i mladih prema tijelu i psihi. Stoga smo se odlučili za model po kojem je uveden Građanski odgoj i obrazovanje, a tijekom iduće godine proučit će se sva relevantna i dostupna istraživanja vezana za temu te započeti s procedurom okupljanja stručnjaka", objašnjava Krpan i dodaje kako će biti potrebno osigurati honorare za autore, lekturu, grafičko oblikovanje, izradu vizualnog identiteta i sl. 

Palčevski ističe da će trebati osigurati i sustavnu edukaciju nastavnika kako bi se osigurala kvaliteta implementacije i same provedbe, piše Novi List.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Sam postupak uvođenja Zdravstvenog odgoja trebao bi se odvijati postupno, odnosno trebalo bi osigurati eksperimentalnu provedbu u manjem broju škola, a kako bi se detektirale eventualne potrebe za promjenama i nadopunama ponuđenih sadržaja i tematskih jedinica", kazao je Palčevski.

Kaže i da je procjenu moguće izvesti u obliku evaluacije takozvane eksperimentalne provedbe s ciljem unapređenja sadržaja. Po završetku evaluacije, provedba bi programa bila ponuđena svim školama kao izvannastavna aktivnost. Nakon uključenja većeg broja škola kvaliteti samog programa doprinijet će provedba longitudinalnog istraživanja koje će pratiti jednu cijelu generaciju učenika od 5. do 8. razreda, dodaje Krpan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povijesti hrvatskog školstva pitanje zdravstvenog odgoja izazvalo je niz prijepora, a Krpan smatra da se od te teme vrlo često odustane pod pritiskom konzervativnog dijela javnosti, jer su neke teme, poput seksualnog odgoja i reproduktivnog zdravlja "zabranjene".

Neke od mogućih i nužno potrebnih tema kojima će se baviti Zdravstveni odgoj, kaže, svakako su zdrave navike u smislu kretanja i pravilne prehrane, prevencija ovisnosti, vršnjačko nasilje koje bi se nadovezalo na sadržaje iz Građanskog odgoja i obrazovanja te reproduktivno zdravlje mladih. Tematske će se jedinice pripremati i razrađivati sukladno uzrastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema planu Grada Rijeke već će u siječnju biti osnovan tim za oblikovanje predmeta i izradu priručnika, a već u ožujku iduće godine bit će odabrani i edukatori za buduće provoditelje programa.

Do svibnja 2023. godine bit će izdan priručnik programa Zdravstvenog odgoja, dok bi se u rujnu pristupilo edukaciji provoditelja, a početak provođenja prvog programa Zdravstvenog odgoja planiran je u školskoj godini 2023./2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo