OVAJ DOM ZA STARIJE USPJEŠNO SE BORI S EPIDEMIJOM: / Ravnateljica objasnila kako im to uspijeva: 'Morali smo to učiniti'

Image
Foto: Aida Čakić/Dubrovački dnevnik

Nijedna zemlja nije pronašla recept kako se boriti protiv zaraze u domovima za starije,

16.4.2020.
16:11
Aida Čakić/Dubrovački dnevnik
VOYO logo

Epidemija koronavirusa zaprijetila je mnogim staračkim domovima u Hrvatskoj. Takav negativan trend nastavio se i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je krenulo od privatnog Doma za starije i nemoćne u Pločama. Cijeli Dom je evakuiran, svi štićenici su zaraženi uključujući i ravnateljicu te su smješteni u dubrovačku bolnicu i studentski centar kao mjesto prihvata pacijenata sa slabijim simptomima, piše Dubrovački dnevnik.

Koronavirus se pojavio u Domu za starije i nemoćne Dubrovnik. Prvozaraženi nepokretni muškarac je preminuo, dok je u bolnici smješteno pet korisnika kod kojih je potvrđen virus i jedna njegovateljica, a iz predostrožnosti je 12 korisnika u studentskom domu gdje im prate simptome iako kod njih nije potvrđena zaraza. Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije pohvalio je Dom za starije i nemoćne u povijesnoj jezgri "Domus Christi" kako su organizirani te se pridržavaju strogih uputa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŽELI DA KINA PLATI ZA PANDEMIJU: /

Američki obavještajci imaju novu teoriju o tome kako je sve krenulo, od wuhanske tržnice lagano odustaju

Image
ŽELI DA KINA PLATI ZA PANDEMIJU: /

Američki obavještajci imaju novu teoriju o tome kako je sve krenulo, od wuhanske tržnice lagano odustaju

U potpunoj karanteni

Ravnateljica 'Domus Christija' Mirjana Vujnović za Dubrovački dnevnik je kazala kako su oni u potpunoj karanteni. Naime, dvije medicinske sestre, jedna spremačica, četiri njegovateljice i ravnateljica od 11. travnja uopće nisu išle doma i brinu se za 72 korisnika.

"Morali smo učiniti ovaj potez jer upravo mi djelatnici najveća smo prijetnja starijim ljudima. Izlazak vanka bi značio da smo u kontaktu s drugim tako da postoji mogućnost od širenja zaraze, ali na ovaj način to želimo spriječiti", komentirala je Vujnović dodavši kako u Domu spavaju, donijeli su sve potrebne stvari, a ostalo što im dodatno treba dostavlja im se ispred vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je sad najkritičniji period i nadam se da ćemo izdržati najduže što možemo. Mi smo inače i prije pojave koronavirusa pazili na dezinfekciju prostorija i namirnica pa smo tako na tjednoj bazi angažirali privatnu tvrtku u čišćenju zajedničkih prostorija i svih soba. Imamo dovoljno zaštitne opreme, a sve što nam dostave operemo prije upotrebe", kazala je ravnateljica dodavši kako su i preventivno testirani na koronavirus.

Mirno su prihvatili situaciju

Ona smatra kako su njihovih korisnici svjesni situacije te dodaje da nema nervoze. "Mirno su to prihvatili jer smo im se potrudili vjerno prezentirati što se događa. Oni su ipak najrizičnija skupina i moramo se brinuti za njih", zaključila je za Dubrovački dnevnik ravnateljica Dom za starije i nemoćne "Domus Christi" Mirjana Vujnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo