OVA SKROMNA OBITELJ IZ OKOLICE ZADRA TREBA VAŠU POMOĆ: / Žive od 600 kuna mjesečno, a bez struje su više od tri godine

Image
Foto: RTL/Screenshot

Nakon što je cijela obitelj Basa iz Rovanjske kraj Zadra zbog bolesti ostala bez posla, traže pomoć kako bi mogli zarađivati i živjeti dostojno čovjeka

25.12.2019.
22:31
RTL/Screenshot
VOYO logo

Obitelj Basa iz Rovanjske kraj Zadra bez struje je tri i pol godine, a često nemaju ni što jesti osim suhog kruha. Od stalnih primanja imaju tek 600 kuna za pomoć i njegu oca. Sve se pogoršalo u trenutku kada se razboljela cijela obitelj, nakon čega su ostali bez posla, a računi, dugovi i ovrhe se počele skupljati, javlja RTL.

Donedavnog 35-godišnjeg vatrogasca teška situacija natjerala je da zatraži pomoć da nabavi stado ovaca, a Božić im je donio prvu radosnu vijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pao u totalnu depresiju

"Ja sam sa 16 godina počeo raditi jer mi roditelji nisu bili u mogućnosti plaćati školovanje. Ja sam prekinuo školu, išao sam, radio i hranio oca, majku, brata i sestru. Kad sam obolio ja, bolesni su roditelji, nisam bio u mogućnosti da pomognem ni njima ni sebi", rekao je Ivica Basa iz Rovanjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog gubitak posla i neimaštine zapao je u začarani krug depresivno-anksioznog poremećaja. "Ja sam i jučer hospitaliziran vozilom Hitne pomoći na Odjel psihijatrije jer sam zadnje dane pogotovo pao u totalnu depresiju", rekao je Ivica Basa.

Traži priliku za posao

Nakon što im je država nakon rata obnovila kuću, sami su uredili fasadu dok su mogli raditi. Otac Dragan je dobio otkaz kad je obolio, a mirovinu treba čekati još dvije godine. Ima dijabetes i operirao je dva tumora. Majka Dragica ima ozlijeđena leđa i artritis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu ih ni skupiti, ne mogu s njima ništa. Zato on pere rublje jer ja ne mogu ništa. Gdje koji put ne mogu ni žlicu držati u rukama koliko me to boli", rekla je Dragica. "Moram pomoći nekako jer nemam ni ja snage i meni su ruke otišle, ali moramo se mučiti", rekao je Dragan.

Ivica ne traži milost, nego priliku da sam krene zarađivati. Prijatelji će mu pomoći izgraditi štalu, pa pozivaju i druge ljude da mu pomognu nabaviti i manje stado ovaca. "Neka se odazove koliko tko može s građevinskim materijalom. Ljudi koji imaju stada ovaca, da pokušamo na taj način da netko donira ili ovcu ili janje, već što može ili netko tko to ne može da im donira financijska sredstva", rekao je Josip Deur iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da stanemo na svoje noge i da mogu pomoć svojim roditeljima. Jednostavno da živimo skromno, ali dostojno čovjeka", kazao je Ivica Basa.

Možete im pomoći i vi

Socijalna služba iz Obrovca im je pomogla s jednokratnim potporama, Općina Jasenice im je dala ogrjev, a zadarska odvjetnica Ivana Raspović se sama angažirala da im se ponovo uključi struja. Za Božić im se ispunila prva želja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Ivici Basi i njegovim roditeljima možete pomoći i vi.

Dragica Basa, Ulica Ante Base 35, Rovanjska, 23244 Starigrad Paklenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj računa (IBAN) koji je otvoren u OTP banci na koji možete uplatiti vaš doprinos: HR3324070003237414908.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo