DINA MORALA ODUSTATI NA KORAK DO CILJA: / Preplivala je 51 km, ali struje su bile prejake, počela se gušiti, nije imala snage

Image

Naša najpoznatija plivačka maratonka preplivat će 54 kilometra od Visa do Splita.

28.7.2018.
14:03
VOYO logo

Dina Levačić koja od četvrte godine trenira plivanje već je s devet godina nastupila u svom prvom plivačkom maratonu u Omišu, a s 13 prvi puta preplivala 10 km. Od tada niže podvige i pliva Grand prix maratone diljem svijeta od Makedonije do Kanade, među kojima ima i onih duljih od 80 km. Prošle godine postala je prva Hrvatica koja je preplivala La Manche. Onako, usput, Dina kaže i kako studira rehabilitaciju na zagrebačkom ERF-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je u 4 ujutro skočila u more kod Visa, a do 54 kilometra udaljenog Splita, kako je najavljeno, trebala je doplivati između 19 i 22 sata. Na spektakularni podvig Solinjanka se odlučila i kako bi omogla osobama s invaliditetom.

"Želim da individualni sportovi dobiju na svojoj važnosti, da se čuje za Košarkaški klub invalida Split kojima ide dio novca koji će se prikupiti u ovom projektu. Želim da se što više osoba s invaliditetom uključi u sport i da svi koji trebaju dobiju podršku", rekla je Levačić na tiskovnoj konferenciji najavljujući maraton. Na putu ju je pratio i i čamac HGSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na putu prema Splitu, Dina je zapela u jakim strujama zbog čega je dugo plivala u mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 20 sati, Dinin otac javio je kako je, nažalost, na svega tri kilometra od Splita, naša maratonka morala odustati od ovog pothvata, javlja Slobodna Dalmacija. Morske struje su je iscrpile te se počela gušiti znog čega se, vidno iscrpljena popela na brod.

Na Rivi ju je dočekalo mnoštvo obožavatelja, zapaljeno je i više baklji njoj u čast, a župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban predao joj je buket cvijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo sam razočarana, trebalo mi je još tri kilometra do cilja i skoro sam vidjela Rivu, dala sam sve od sebe, ali nažalost nije bilo sreće," rekla je Dina Levačić novinarima na Rivi.

Naglasila je kako "nije išlo" jer se nakon Brača plivajući prema splitskoj Rivi suočila s jakom morskom strujom,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila sam fizički i psihički na rubu snaga, imala sam problema s disanjem radi soli i jednostavno nije išlo," kazala je.

Priznala je kako je iznenađena i počašćena dočekom koji joj je priređen na splitskoj Rivi, a njezina majka je otkrila kako je na njenu intervenciju Dina odustala od daljnjeg plivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam bila ta koja je presudila da Dina izađe iz vode, iako ona to ne želi reći, jer se više od dva sata borila s morskom strujom koju je pokušala izbjeći, ali koja je zaista bila jaka," rekla je Željana Levačić.

Dionicu Vis - Split do sada je uspio preplivati jedino Veljko Rogošić 1975. godine. Diana Levačić je rekla kako je to "mitska dionica," a na novinarski upit hoće li ponovno pokušati ostvariti taj pothvat kratko je dodala: "O tom potom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo