konačno! / Otvoreni novi prostori Klinike za tumore, skučena Klaićeva prošlost

Mali pacijenti iz zagrebačke dječje bolnice u Klaićevoj od jutros se liječe u prostorima Klinike za tumore. Preseljenje u četiri puta veći prostor je gotov

1.6.2015.
19:10
VOYO logo

I to se dogodilo! Umjesto u skučenoj Klaićevoj, 25-ero malih bolesnika od jutros se liječi u novim prostorima Klinike za tumore. Petra, koja boluje od leukemije, kaže da je razlika ogromna.

"lijepo mi je, svjetlije je nego tamo", rekla je Petra Miljuš, pacijentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostrane sobe s dva kreveta - na staroj onkologiji u sobama ih se tiskalo po šestoro. Petrina sestra misli da će bolesnoj djeci ovdje sigurno biti lakše. 

"Puno je bolje. Ljepše, urednije, sami su u sobama po dvoje. Bit će im puno lakše provest vrijeme, imaju više igračaka", izjavila je sestra pacijentice Anamarija Miljuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljepše, modernije i ne samo to. Uz Ivicu, majka može biti 24 sata na dan. Ona kaže da se s ovime Klaićeva ne može usporediti.

"Jako je mala i baš je mali prostor. Ova fotelja je takva da ne može čovjek niti stati pokraj kreveta; baš je zgusnuta", rekla je majka pacijenta Branka Makar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Derutnu Klaićevu će svi brzo zaboraviti. Nakon godina natezanja , bolesni mališani kao da su došli u budućnost. Selidba je trajala danima, od 0 do 24, a liječnici i medicinske sestre, kojima se pridružilo 19 novih kolega kažu: "Vrijedilo je."

"Trajalo je tjedan dana, pošteno smo se namučili ali prostor je divan, sretni smo. Nadamo se da će biti ugodno i nama i roditeljima i djeci", rekla je medicinska sestra Martina Slukan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su došla zadnja: jutros - kolima hitne pomoći.

"Prvo su išli lakši bolesnici, oni koji nisu u potrebi intenzivnog nadzora, onda i kompliciranije", rekla je voditeljica Odjela pedijatrijske onkologije i hematologije Jasminka Stepan Giljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novom prostoru dočekalo ih je malo čudo: svaka soba ima televizor i priključak za internet, sve je pod videonadzorom, imaju prostor za vrtić - ali i školu za one starije. 

"Krenuli smo s 200, sad 1500 kvadrata, veličina i uređenost, uvjeti, sanitarni čvorovi, mogućnost boravka roditelja", komentirao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zoran Bahtijarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje imaju onkološku skrb, kemoterapiju i radioterapiju, dok će se veće operacije i dalje obavljati u Klaićevoj bolnici. Bolesnim mališanima nije lako, ovako im barem, kako kaže Petra - više nije ružno. 

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo