OTVORENE PROSTORIJE GENERALSKOG ZBORA: / 'Jamčim da ćemo riješiti pitanje optužnica iz Srbije'

Image
Foto: Pixsell, Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović otvorila je službene prostore Hrvatskog generalskog zbora, prenosi N1.

2.9.2016.
17:42
Pixsell, Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Na otvaranju su bili i predsjednik tehničke Vlade Tihomir Orešković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kao i drugi visoki dužnosnici i uzvanici u Republici Hrvatskoj.

Prvi je govorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je zahvalio braniteljima i generalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PREDIZBORNO OBEĆANJE: HDZ planira branitelje i Domovinski rat zaštititi Ustavom

Pobjedili u ratu, a bez heroja

"Mi smo jedina zemlja u svijetu koja je pobijedila u Domovinskom ratu, a koja nema niti jednog heroja. Ne znam jeste li to znali, a to nije dobro. No, treba biti mudar kao zmija i pitom kao golub, i čekati vrijeme, a vrijeme će doći da i to možemo odraditi", rekao je gradonačelnik Bandić, te dodao kako su branitelji predmet političkih obračuna u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako su generali smjenjivali, "jer su se borili za nacionalne interese". "Vi ste naučili na poniženja i omalovažavanja, i zato vam od srca hvala", zaključio je Bandić.

Zahvalnost premijera

Image
Foto: pixsell, Goran Stanzl/PIXSELL

I tehnički premijer Tihomir Orešković isto je tako zahvalio braniteljima na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika mi je čast što sam danas ovdje. Slavimo 25 godina državnosti RH i brojne obljetnice iz Domovinskog rata i prisjećamo se branitelja. Prije 25 godina počeo je naš put za slobodu za koju su mnogi dali živote. Izražavam zahvalnost i najdublje poštovanje svim braniteljima bez kojih ne bi bilo slobodne države", rekao je predjednik vlade.

"Sudjelovali ste u Domovinskom ratu i časno obavljali zadaće. Iskazali ste spremnost za suradnju u pitanjima od nacionlanog interesa, ali ste dali i konstruktivnu kritiku. Hvala vam na naporima koje ste uložili u zadnjih 11 godina postojanja udruge", završio je zaželivši okupljenima uspjeh u radu tijekom sljedećih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

Predsjednica otvorila službene prostore Hrvatskog generalskog zbora

Image

Predsjednica otvorila službene prostore Hrvatskog generalskog zbora

'Nećemo dozvoliti progon'

Predsjednik Sabora Željko Reiner naglasio je kako branitelji i u današnje vrijeme imaju još puno toga za dati društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostali ste stožerni dio društva i pripadaju vam zasluge za ostvarenje sna o slobodnoj državi. Dok je Hrvatska bila suočena s velikosrpskom agresijom vi niste dvojili ni časa i stali ste na čelo obrane domovine. Mi koji smo bili svjedoci tih vremena svaki prelazak iz JNA u hrvatsku vojsku smo pozdravljali znajući da to nije bilo nimalo bezopasno", rekao je Reiner.

"Hrvatski branitelji svima su darovali slobodu državu o kojoj su sanjale generacije predaka. Hrvatska vam to nikad neće zaboraviti. Hrvatska vas i danas treba jer svojim znanjima možete puno napraviti za unapređenje vojnih snaga. Ali i u drugim sektorima možete dosta učiniti. Zbog svega što ste učinili nećemo dozvoliti da budete izloženi progonu naših agresora i okupatora, a to je na pomolu i nešto se šuška. Hrvatska će vas braniti i štiti kao što ste i vi branili Hrvatsku. U ime Sabora i svoje želim vam zdravlje i sreću te da u ovim prostojima uspješno radite", zaključio je predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pred nama su druge bitke'

Image
Foto: pixsell, Goran Stanzl/PIXSELL

Posljednja se okupljenima obratila predsjednica Grabar Kitarović.

"Ovo je poseban trenutak. Zahvaljujem gradonačelniku na inicijativi da vam dodijeli ovaj prostor. Htjela bih s ponosom zahvaliti svima vama što ste učinili za obranu u Domovinskom ratu i onome što činite danas i na potpori koju pružate našoj domovini. Ponosna sam na naše oružane snage. Izrasle su u ratu u najtežim vremenima", naglasila je Predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rat je iza nas, a u njemu smo pobijedili. Druge bitke su pred nama. Ne mislim samo na migrantsku krizu koja nosi opasnosti i potrebu izrade sustava domovinske sigurnosti nego i zaštita istine. Zatim, ta bitka protiv nepravednih optužnica. Znamo tko smo i što smo, a ja vam jamčim da ćemo biti uz vas. Rat između država ne treba nastavljati verbalnim putem. Jamčim da ćemo riješiti kako pitanje optužnica tako i druga pitanja koja opterećuju odnose sa susjednim državama. To je naša dužnost i obveza", rekla je Grabar Kitarović.

"Moramo nastaviti poticati ne samo razvoj OSRH-a nego i taj ponos koji znači biti branitelj. Nadam se da će nas pozdrav 'Croatia patria semper fidelis', i dalje okupljati", zaključila je predsjednica koja je od članova Generalskog zbora dobila prigodne nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike