GOSTOVAO U RTL DIREKTU / Barić ml. o cijeni izgradnje 'zagrebačkog Manhattana': 'Milijarda je pretjerana. Realno je oko 400 milijuna eura'

Nisam sto posto siguran da za to postoji tržište, rekao je u RTL Direktu ugledni arhitekt Otto Barić mlađi.

5.3.2019.
22:45
VOYO logo

Ni manje ni više nego 'zagrebački Manhattan', tako se zove najnoviji projekt Milana Bandića.  

Trebao bi to biti grad u gradu koji će obuhvatiti poslovne prostore, šetnice, parkove, vrtiće i škole u Novom Zagrebu, na prostoru od Hipodroma do Jadranskog mosta, potvrdio je zagrebački gradonačelnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to stajalo bi oko milijardu eura. Bandićev Manhattan prostirao bi se na više od milijun četvornih metara, na području Zagrebačkog Velesajma i Hipodroma koji će zbog toga biti premješteni. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisma namjere poslala su tri ulagača, od kojih su dva nepoznata, a treći je Eagle Hills Properties iz Abu Dhabija, koji u Beogradu radi 'Beograd na vodi' i koji je vlasnik najvećeg nebodera na svijetu, Burj Khalife u Dubaiju.  Rok za slanje ponuda bio je zanimljivo kratak, samo  dvadeset dana pa se već kalkulira da je sretni dobitnik opet unaprijed određen.

Otto Barić mlađi: Nisam sto posto siguran da za to postoji tržište

O najnovijem Bandićevom projektu ugledni arhitekt Otto Barić mlađi u RTL Direktu rekao je da su očekivanja velika, ali da je već bilo nekoliko takvih pokušaja, no nikako da se pokrenu. "Od Paromlina, pa Gredelja pa Zagreb na Savi", rekao je Barić i dodao kako nije loše imati viziju, ali smatra da su te vizije ponekad stihijske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Generalno gledano, treba imati viziju, a treba li nam projekt, to će se vidjeti. Nisam sto posto siguran da za to postoji tržište", kazao je Barić te dodao kako bi se trebali više ugledati na sjever, odnosno Nizozemsku, Švedsku i Dansku, a ne na jug. 

Smatra kako bi bilo šteta micati zelenu oazu koju čine Hipodrom i Bundek. "Realno takav projekt može stajati nekih 300-400 milijuna eura, milijarda je pretjerana, no ovisi gradi li se za prodaju ili najam. Ako se želi iznajmiti, onda se gradi na oko tisuću eura po kvadratu. Tako da milijun kvadrata puta tisuću, to dođe na neku milijardu eura", kaže Barić te dodaje kako će najveći problem u realizaciji predstavljati prostorno-planska dokumentacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hidrom je sada predviđen kao prostor za rekreaciju, a Velesajam je poslovna zona. Za to dovesti do toga da bude prihvatljivo za investitore i da to bude dovedeno do toga da bude ono što investitori žele da bude u svojim planovima, to će biti najveći izazov", kaže Barić te dodao da će se morati napraviti čitav niz koraka koji se ne mogu preskočiti i da bi rok za to bio oko dvije do tri godine. 

Na pitanje da natječaj traje samo 20 dana, Barić je kazao da pretpostavlja da se "znalo koga se cilja". "Zadnjih nekoliko godina u Zagreb stvarno dolaze potencijalni investitori i sa Srednjeg istoka i iz Kine", kaže Barić i dodaje kako Zagreb jako dugo ništa ozbiljno nije radio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimirski stadion je kao mrtvac kojeg se uljepšava za pogreb

"Jedan ozbiljan investitor s puno novca može dosta toga napraviti", kaže ugledni arhitekt koji smatra da je šteta što se još nije realizirao projekt "Zagreb na Savi". Govorio je i o obnovi stadiona u Maksimiru za koji smatra da je doveden do razine da je "nepopravljiv". 

"To je kao mrtvac kojega se uljepšava za pogreb", smatra Barić te dodaje kako bi maksimirski stadion trebalo srušiti pa ponovno graditi, a smatra kako bi za Zagreb bilo idealno da ima stadion od 40 do 45 tisuća gledatelja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo