protubrodski projektil / Otočani zabrinuti, što se događa na Mljetu? Na obali je iskrcana vojska i raketni sustav velikog dometa. Ni načelnik ništa ne zna

Image
Foto: Morski.hr

Projektili RBS-15 glavno su naoružanje raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice

18.2.2022.
9:50
Morski.hr
VOYO logo

Otočani s Mljeta javljaju da je na njihovu obalu stigao desantni brod minopolagača Krka koji je u srijedu stigao na otok i dostavio veliku količinu vojne opreme i osoblja.

Mještane je zabrinuo dolazak broda i mnogi su se zapitali što se zbiva na Mljetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovom otoku se nalazi radarska postaja, no kako doznaje Morski.hr od izvora bliskog Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH), ljudi i oprema na otok inače stižu trajektom te se vrlo rijetko prijevoz odvija vojnim brodovima.

Image
NEOBIČNA SITUACIJA /

USS Harry S. Truman usred noći neplanski isplovio iz Splita. Podigli plavu zastavu pa se uputili za norveškom fregatom

Image
NEOBIČNA SITUACIJA /

USS Harry S. Truman usred noći neplanski isplovio iz Splita. Podigli plavu zastavu pa se uputili za norveškom fregatom

"Radarske postaje su glavne u podjeli ciljeva u eventualnom raketnom napadu. Mljet je od vremena Jugoslavije bio tzv. 'prva linija obrane', dok primjerice Korčula i Pelješac ne spadaju u obranu već logistiku za prednju liniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vis je, recimo odstupnica. I to sve, naravno, uz uvjet da Italija, kao članica NATO saveza i naš vojni partner, odrađuje svoje. Dakle, u tom slučaju Italija drži svoju stranu, mi pojačavamo sredinu i istok, no Italija ima problem na zapadnoj obali. Preciznije, mi držimo Jadran, a Italija pojačava zapadni ulaz u Jadran", objasnio je izvor za Morski.hr.

Image
Foto: Morski.hr

Izvor: Morski.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jug Jadrana, što se nadzora tiče, izuzetno dobro pokriven i često su radari hvatali albanske švercere koji su dojavljivani MUP-u.

Međutim, postoji problem o kojem MORH ne govori: "Molunat, Mljet i Lastovo, naša su linija obrane, no ne vježba se dovoljno tamo da bi vojska mogla biti sigurna u to što radi. Lanseri nikad nisu išli dalje od Rogoznice ili Žrnovnice. Prvo ispaljivanje je bilo s kamiona na Dugom otoku jer se RBS15 nije ispaljivao od 1994. kad je bila velika vježba. Štedilo se na gorivu, a moraju pokriti i sjever i jug", kazao je upućeni izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik pojma nema

"Doslovce sam prije jedan sat i ja čuo za dopremu vojne opreme na Mljet. Raspitao sam se kod mještana, potvrdili su mi da je još u srijedu doplovio poseban trajekt. S obzirom da na otoku postoji vojarna u Saplunari, očekujem da su oprema i ljudstvo tamo smješteni", komentirao je načelnik Mljeta Đuro Market vijest o tome kako je na Mljetu desantni brod iskrcao vojsku i raketni sustav velikog dometa.

Na upit jesu li ga iz Ministarstva obrane obavijestili o neuobičajenom iskrcaju, Market kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čujte, vojska ima neke teme koje drži u tajnosti, tako da nas nitko nije kontaktirao. Na Saplunari je inače raspoređeno nekoliko vojnika i radarska linija, tako da je to logično mjesto na dopremu opreme, a što je posrijedi ne znam", izjavio je mljetski načelnik za Dubrovački dnevnik.

Market ne želi spekulirati ima li ovaj razmještaj veze s aktualnom ukrajinskom krizom, kaže tek da stvar postaje zanimljiva i da Mljećani svakako očekuju odgovor o tome što je događa u njihovu susjedstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je to stiglo na Mljet?

RBS-15 (Robotsystem 15) je protubrodski projektil velikog dometa. Posljednja inačica Mk. 3 može pogađati i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska  kompanija Saab Bofors Dynamics.

Projektili RBS-15 glavno su naoružanje raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice (RTOP-11, RTOP-12, RTOP-21,RTOP-41, RTOP-42 ) te tri mobilna obalna lansera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova inačica RBS-a odlikuje se vrlo dobrim karakteristikama penetracije preko protivničke obrane primjenom stealth tehnologije, ali i čitavog niza iznenadnih manevara na niskim putanjama u završnoj fazi leta.

Svaki RBS 15 Mk3 pakiran je u poseban kontejner koji služi i kao lanser i kao zaštita od utjecaja okoline za vrijeme čitavog životnog ciklusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna značajka projektila inačice Mk. 3 je domet koji iznosi 200 kilometara, dok je duljina 4330 mm, promjer 500 mm, a masa u letu 630 kg.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike