homofobna stigmatizacija / 'Otkud takvim obiteljima djeca?!' Sisačka knjižnica predstavila 'Moju duginu obitelj', a dio publike došao provocirati

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Kako smatra psihologinja Štambuk, slikovnica će pomoći da se otklone uvriježene predrasude o štetnosti života djeteta u 'duginim obiteljima', kao i opasnosti od homofobne stigmatizacije

18.4.2018.
13:56
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Nije se dogodila sisačka 'splitska riva', nije bilo prosvjeda, samo nekoliko (provokativnih) pitanja iz brojne publike. Te riječi sisačkog dogradonačelnika Marka Kričke, najbolji su rezime predstavljanja slikovnice „Moja dugina obitelj“, u Dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice u Sisku u utorak navečer, piše Jutarnji list.

Slikovnica je, kao prva slikovnica u Hrvatskoj s gej parom, naravno, podijelila javnost, ali još neko vrijeme neće biti dostupna sisačkoj djeci jer je prvo izdanje već podijeljeno, a Sisak će doći na red kada drugo izdanje slikovnice ugleda svjetlo dana, kazao je koordinator udruge Dugina obitelj, Danijel Martinović pa nadodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastojat ćemo da se  slikovnica ne prodaje, ali da bude dostupna svima koji to žele. Sada je dostupna na našoj web stranici, a uskoro će biti i u pdf izdanju kao elektronička knjiga." Kako smatra psihologinja Marina Štambuk, slikovnica će pomoći da se otklone uvriježene predrasude o štetnosti života djeteta u "duginim obiteljima", kao i opasnosti od homofobne stigmatizacije.

U publici bilo je raznih provokativnih pitanja. Provokativnih iz razloga što su mogla biti postavljena i na drugačiji način. Na pitanja iz publike poput onoga koga djeca zovu mama, a koga tata ako rastu u obitelji gay ili lezbijskog para i otkud takvim obiteljima djeca, ako zakon ne dopušta usvajanje djece homoseksualnim parovima, dr. Štambuk je odgovorila kako je u obitelji navažniji odnos roditelja i djeteta, a ne njihova seksualna orijentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuto je da mnoge žene iz lezbijskih parova idu u inozemstvo na potpomognutu oplodnju, da djecu može usvojiti pojedinac, ali ne homoseksualni par, te da zakonski te stvari nisu do kraja određene.

"Dosad su se u sličnim izdanjima prikazivale samo stereotipne obitelji, ali moramo shvatiti da to nije jedino što nas okružuje. Djecu ne smijemo izlagati isključivo uvriježenim stereotipnim sadržajima", poručila je na kraju Marina Štambuk, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo