OTKRIVENO KOLIKO ĆE POSKUPITI ODVOZ SMEĆA U ZAGREBU: / Neće svi vlasnici stanova biti jednako na udaru, iznenađujuće je tko će najviše nadrapati

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Od veljače iduće godine za prosječni stan u Zagrebu od 58 kvadrata, s troje ukućana, plaćat će se 112 kuna, umjesto 47 kuna za odvoz smeća

12.12.2019.
21:19
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

U Zagrebu poskupljuje odvoz smeća od 1. veljače sljedeče godine nakon što je zagrebačka Skupština u srijedu donijela odluku o tome. Međutim, konačni izračuni po kućanstvima ostali su nepoznati, budući da će svi, bez obzira na veličinu stana i broj članova, plaćati istu fiksnu naknadu od 68,57 kuna, a postoji još i varijabilni dio iznosa.

Iako još uvijek nije donesena odluka o cijeni varijabilnog dijela, 24sata je došao do prijedloga koji će proći, a koji pokazuju ukupne cijene ovisno o broju ukućana, kvadrature stana i broja odvoza. Svi primjeri za stanove odnose se na zgradu u kojoj ih je 12 i otpad se odvozi dva puta tjedno. U kućama u dokumentu nije računan broj ukućana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na udaru mali stanovi

24sata navodi primjer stana od 58 kvadrata s troje ukućana kao zagrebački prosjek koji će od veljače, umjesto 47 kuna, plaćati 112 kuna. Riječ je o poskupljenju od 137 posto.

"Pa meni će za stan manji od 40 kvadrata cijena porasti gotovo tri puta. Ne shvaćam kako su došli do takvog obračuna odvoza otpada", rekla je za 24sata vlasnica malog stana u zgradi s 50-ak stanova u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će se obračunavati?

Obračun će funkcionirati tako da se u stambenoj zgradi svi vlasnici stanova dogovore kako će dijeliti trošak i koji će volumen spremnika zakupiti za cijelu zgradu.

Oni koji imaju kuće znatno manje će osjetiti poskupljenje. Na površinu kuće između 80 kvadrata i vile od 500 četvornih metara nema nikakve razlike, tvrdi 24sata. Vlasnici kuće i od 80 i 500 kvadrata su dosad plaćali 76,50 kuna, a po novom će plaćati 107,16 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavi li se da oni koji žive u tako velikim nekretninama imaju i veću platežnu moć od onih u malim stanovima, za njih je ovo poskupljenje ipak manji udar na kućni budžet.

Image
ZAGREPČANI, EVO VAM 'ČESTITKE': /

Odvoz smeća bit će drastično skuplji nego sada jer je Čistoća u velikom gubitku

Image
ZAGREPČANI, EVO VAM 'ČESTITKE': /

Odvoz smeća bit će drastično skuplji nego sada jer je Čistoća u velikom gubitku

Stimulacija za razdvajanje

Iz Grada Zagreba neslužbeno obećavaju da oni socijalno ugroženi neće osjetiti sav teret poskupljenja, a oni koji budu više razdvajali trebali bi dobiti stimulacije. Ipak, još nije donesena odluka o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić: Ministarstvo nema nikakve veze s cijenom odvoza otpada

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u četvrtak kako njegovo ministarstvo nema nikakve veze s cijenom odvoza otpada u Zagrebu ili u bilo kojoj drugoj jedinici lokalne samouprave u Hrvatskoj.

"Ovisno od jedinice do jedinice, veličine njezinog sustava, dakle, opsega usluge koje neko komunalno poduzeće nudi - ovisi i cijena miješanog komunalnog otpada, mi ne ulazimo u visinu te cijene, a jedino što je bitno je da se u fiksnom dijelu cijene koje kućanstva odnosno pravne osobe u različitim kategorijama plaćaju, podrazumijeva takozvani 'hladni pogon sustava'", rekao je Ćorić novinarima. Dodao je i da je ono što je različito i što diferencira različite kategorije je zapravo varijabilni dio cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, što se tiče cijene u Zagrebu ili u bilo kojoj drugoj jedinici lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo s tim nema nikakve veze", naglasio je.

Novinari su Ćorića pitali o tome što će građanima, primjerice u Zagrebu, poskupjeti odvoz otpada te ima li to veze s Uredbom koju je donijelo Ministarstvo, a kojoj se neki gradovi i komunalna poduzeća protive zbog poskupljenja odvoza otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Ćorić podsjetio je da je Uredbu o miješanom komunalnom otpadu Ministarstvo zaštite okoliša donijelo prije nekoliko mjeseci i njezina bi implementacija trebala krenuti od početka sljedeće godine te da jedinice lokalne samouprave trebaju svoje cjenike prilagoditi toj Uredbi.

Istaknuo je da se tom Uredbom "konačno inaugurira koncept onečišćivač plaća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema toj Uredbi jedinice lokalne samouprave imaju potpunu slobodu u kontekstu kreiranja svog fiksnog, odnosno varijabilnog dijela pri čemu je bitno da je taj varijabilni dio zapravo onaj dio koji podrazumijeva da oni koji ne odvajaju plate nešto više cijene miješanog komunalnog otpada, odnosno za odvoz komunalnog otpada komunalne usluge, a oni koji odvajaju plate nešto manje. Jednicama lokalne samouprave dana je mogućnost da kreiraju iznos fiksnog dijela. Taj fiksni dio podijeljen je na kategoriju kućanstva i ima sedam potkategorija, i u tom kontekstu dobar dio jedinica lokalne samouprave nema nikakvih problema", objasnio je ministar Ćorić.

'U uređenim sustavima ne bi trebalo biti problema'

Oni koji odvajaju, oni koji imaju uređene svoje sustave, zapravo, kaže, s tom Uredbom ne bi trebali imati problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na žalost, postoje jedinice lokalne samouprave koje u posljednjih šest-sedam godina od kada je donesen Zakon o gospodarenju otpadom, a on je donesen 2013. godine, nisu značajnije iskoračili u kreiranju sustava gospodarenja otpadom i za te jedinice lokalne samouprave ova Uredba nosi određene izazove", ustvrdio je.

Ministar Ćorić naglašava da su oni iz Ministarstva u nekoliko navrata sudjelovali na različitim forumima, te više puta primili predstavnike različitih udruga, pri čemu su im oni komunicirali svoje poglede na tu Uredbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je ta Uredba predmet i propitivanja Ustavnog suda, budući je 26 jedinica lokalne samouprave uputilo zahtjev za ocjenu njezine ustavnosti, odnosno zakonitosti.

"Mi u Ministarstvu držimo da je ona i ustavna i zakonita", istaknuo je ministar Ćorić u Hrvatskim vodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo