još nije dobio ime / Otkriven 'Zemljin blizanac', novi egzoplanet koji vjerojatno ima uvjete za život

Image
Foto: Thinkstock

Nikada dosad nisu astronomi otkrili sestrinski planet tako blizak Zemlji, udaljen samo 4,24 svjetlosne godine

14.8.2016.
13:31
Thinkstock
VOYO logo

Astrofizičari Europskog južnog opservatorija (ESO) trebaju krajem kolovoza objaviti da su otkrili novi egzoplanet, 'Zemljina blizanca' u orbiti oko zvijezde Proxima Centauri, najbližoj Sunčevu sustavu, piše njemački Der Spiegel

Taj novi planet, koji još nije dobio ime, vjerojatno ima uvjete za život i "na njemu bi mogla postojati tekuća voda" što je važan uvjet za postojanje života. Nikada dosad nisu astronomi otkrili sestrinski planet tako blizak Zemlji, udaljen samo 4,24 svjetlosne godine, piše list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik ESO-a Richard Hook potvrdio je da je upoznat s člankom, ali ga nije želio komentirati. 

"Pronaći to svemirsko tijelo bio je vrlo težak posao", citira list astrofizičara koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan i objasnio da "su bili na granici onoga što je tehnički moguće izmjeriti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASA je najavila prije godinu dana da je otkrila egzoplanet sličan Zemlji, ali vrlo udaljen, 1400 svjetlosnih godina. Taj egzoplanet nazvan Kepler-452b, radijusa 60 posto većeg od Zemljina, ima velike izglede da je stjenovit, da ima gustu atmosferu i veliku količinu vode.

Kepler-452b dio je od dvanaest novih egzoplaneta uvrštenih u zadnji katalog otkrića koje je obavio svemirski teleskop Kepler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi ti egzoplaneti bili upisani moraju imati promjer barem dvostruk u odnosu na Zemljin, moraju biti u orbiti neke zvijezde izvan Sunčeva sustava i s izgledima da na njihovoj površini ima vode u tekućem stanju što ih čini potencijalno nastanjivima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo