Stanje iz 2021. / Radić o financijskoj reviziji: Sve nepravilnosti u Domovinskom pokretu su ispravljene

Image
Foto: Robert Anić/Pixsell

Nepravilnosti uočene i u prihodima i rashodima, ali i putnim nalozima. Zamjenik predsjednika DP-a kazao je da stranku nije iznenadio nalaz Državne revizije

19.12.2022.
14:35
Robert Anić/Pixsell
VOYO logo

NOVO (17.34 sati)
Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić poručio je u ponedjeljak kako tu stranku nije iznenadilo nepovoljno mišljenje Državne revizije za 2021. godinu, te je poručio da su sve nepravilnosti za 2022. ispravljene i Domovinski pokret nastavlja dalje.

''Nas u Domovinskom pokretu nepravilnosti u reviziji nisu iznenadile ni u jednom dijelu toga iskaza", ustvrdio je Radić u priopćenju u povodu izvješća Državne revizije. Revizija je, naime, zbog velikog broja nepravilnosti u poslovanju i financijama u 2021., toj stranci izrazila nepovoljno mišljenje, a cjelokupna dokumentacija o nepravilnostima dostavljena je Državnom odvjetništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radić naglašava kako se revizija odnosi na 2021. godinu, u kojoj je Miroslav Škoro podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke.

"Treba naglasiti da tijekom preuzimanja dokumentacije u srpnju 2021. godine nismo zatekli gotovo nikakvu dokumentaciju, bilo je neuredno i vrlo površno vođenje papirologije. Uostalom, po našim saznanjima, institucije ispituju sve to skupa", istaknuo Radić. Dodao je i kako je dolaskom novog predsjednika i vodstva sve to ispravljeno te ne postoje više nikakve nepravilnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispravili smo sve nepravilnosti za ovu godinu prema uputama Državne revizije i sigurni smo da takvih propusta više neće biti. Domovinski pokret će nastaviti i dalje, jer onaj tko ne zna počistiti u svome dvorištu, neće znati ni u državi'', poručio je.

RANIJE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni ured za reviziju je dostavio Hrvatskom saboru izvješće o financijskim revizijama političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za 2021.

U istom je, između ostalog, doneseno nepovoljno mišljenje o financijskim izvještajima i usklađenosti poslovanja za političku stranku Domovinski pokret, zbog značajnih nepravilnosti i propusta u području planiranja, računovodstvenog poslovanja, financijskih izvještaja, prihoda (od dobrovoljnih priloga/donacija) te rashoda, pojašnjeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga je DORH-u dostavljena i cjelokupna dokumentacija prikupljena u tijeku revizije.

Pod najznačajnije nepravilnosti ove stranke istaknuto je 14 točaka. Tako se u izvješću navodi da su rashodi za izbornu promidžbu za provedbu izbora za članove predstavničkih tijela lokalnih jedinica evidentirani u poslovnim knjigama manje za 516.626,00 kn ili 26,5 posto. Zatim, u poslovnim knjigama i financijskim izvještajima prihodi su manje evidentirani i iskazani za 369.650,00 kn, rashodi za 484.917,00 kn, a preneseni višak prihoda iz prethodne godine u iznosu od 770.803,00 kn nije evidentiran ni iskazan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, popis imovine i obveza nije obavljen u skladu s propisima te 22 ispostavljena putna naloga nisu evidentirana u evidencijama službenih putovanja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo