NEMA RASPLETA / Otkrivamo pozadinu slučaja Planinska: je li moguće da će i ovo suđenje Sanaderu krenuti ispočetka?

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Niti nakon više od dvije godine suđenja, nema presude Sanaderu u slučaju Planinska

13.4.2016.
21:12
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

"Nisu ispunjeni zakonski uvjeti za izricanje presude pa se rasprava odgađa. Sud raspolaže činjenicama koje su nesporne, ali istovremeno nema stručno znanje vještaka sukladno članku 38. ZKP-a stoga će se odrediti dopunsko kombinirano građevinsko i financijsko vještačenje kako sud nije ovlašten niti kompetentan sam utvrđivati činjenice na ove okolonosti jer je za to potrebno stručno znanje vještaka", rekla je u obrazloženju predsjednica sudskog vijeća Jasna Smiljanić.

Preokret na suđenju Sanaderu se dogodio na jednoj od rasprava troje sudaca u posljednja dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo poljoprivrede 2009. godine kupilo je zgradu u Planinskoj za gotovo 80 milijuna kuna. A tijekom suđenja čuli smo tri vještačenja: vještak USKOK-a tvrdio je da vrijedi 30 milijuna kuna, vještak obrane 58 milijuna kuna, a IGH - 43,7 milijuna kuna. Sucima to nije bilo dovoljno da donesu presudu.

Optuženici i njihovi odvjetnici kažu da nisu očekivali ovakav preokret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik drugooptuženog Fiolića - koji je priznao da je prodao zgradu za prevelik iznos i da je od toga 17 milijuna kuna dao Sanaderu - sumnja da netko želi da i ovo suđenje krene ispočetka.

"Izvijesno je da jedna sutkinja, članica Vijeća, 1. svibnja ili najkasnije do 1.6 ide u mirovinu, a nakon toga se Vijeće mora popuniti s novim članom, a kad se mijenja sastav onda suđenje kreće ispočetka", objašnjava odvjetnik Stjepana Fiolića BrankoŠerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na neuobičajenu odluku reagirao je i ministar pravosuđa:

"Poduzimamo brojne mjere da bi nam pravosuđe bilo učinkovitije", uvjerava AnteŠprlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je u svojoj obrani tvrdio da su svi - i Fiolić i bivši ministar Čobanković - na njega svalili krivicu. Pa čak i njegova bivša potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Osim afere Planinska koja čeka svoj rasplet - Sanaderu ispočetka kreću još dva poništena suđenja: ono za Fimi Mediju i za Hypo i Ina-Mol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo