nagrađeni rad moguća kopija / Otkrivamo kako će izgledati nova luka Gruž - najveća investicija u Dubrovniku u posljednjih nekoliko godina

Sve bi bilo u redu da nagrađeni rad nije gotovo identičan idejnom rješenju koje je Ministarstvo zaštite okoliša objavilo još u ožujku ove godine, odnosno 40 dana prije natječaja

9.7.2016.
18:48
VOYO logo

Otkrivamo kako će izgledati nova luka Gruž - najveća investicija u Dubrovniku u posljednjih nekoliko godina. Kako to biva u Hrvatskoj - nagrađeni rad je moguća kopija, te cijeli je natječaj namješten i potpisuje ga čak 20 arhitekata!

Ocjenjivački sud prvu nagradu dao je arhitektonskom rješenju austrijanca Alfreda Michaela Schludera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sve bi bilo u redu da nagrađeni rad nije gotovo identičan idejnom rješenju koje je Ministarstvo zaštite okoliša objavilo još u ožujku ove godine, odnosno 40 dana prije natječaja.

A to idejno rješenje izradio je francuski Bujgi, jedan od investitora u gruški terminal. Ostalih 20-ak arhitekata, koji su svoje radove prijavili na natječaj, sumnjaju u njegovo namještanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti radovi su praktično identični. To je bilo jedno  od mojih pitanja – je li zamislivo da dvije neovisne skupine dođu do jako sličnih rješenja. Po mom dubokom uvjerenju to je nemoguće", osvrnuo se Dražen Juračić.

Sve potkrepljuju i usporedbom nacrta prizemlja. Iz idejnog nacrta, kažu, preuzeto je čak i 580 parkirnih mjesta, koji se ne poklapaju sa GUP-om grada Dubrovnika, koji ih predviđa 1500

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo dali u našim primjedbama da ukoliko se želi dobiti dozvola prvi rad se mora  popraviti, a ovo je isključivo pitanje struke , niti gradonačelnika niti bilo koga drugoga", rekao je Andro Vlahušić, dubrovački gradonačelnik.

Ocjenjivački sud činilo je sedmoro članova. Glas za Schluderov rad dala su trojica predstavnika investitora luke Gruž i, zanimljivo, predsjednik ocjenjivačkog suda - Branko Kincl koji je za francuski Bujgi projektirao zagrebački Pleso

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad sam vidio prvonagrađeni rad, on me izrazito podsjetio na nešto što sam gledao i onda sam to pronašao i odmah nazvao svog kolegu profesora Kincla, predsjednika ocjenjivačkog suda, i kolegu Benefesta, koji je bio tajnik. Rekao sam da sam otkrio sličnost i napisao sam im pismo s pitanjem vide li ono što ja vidim", rekao je Juračić.

Odgovor nije dobio, baš kao ni RTL, jer se predsjedniku ocjenivačkog suda očigledno iznenada pokvario mobitel. Troje članova ocjenjivačkog suda pobjednički rad nazvalo je "neambicioznom građevinom nedostojnom Dubrovnika". Vlahušić ipak ne vidi samo zlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo podržali to rješenje ne zbog toga što je negdje bilo prije nego što smo smatrali da postoji jedno rješenje koje je bolje, ali ovo rješenje je stvarno funkcionalno jako dobro, sadrži sve ono što je potrebno gradu Dubrovniku", tvrdi dubrovački gradonačelnik.

Ne bi se s time složili ogorčeni arhitekti koji investitorima i provoditeljima natječaja najavljuju žalbe.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo