'TO SE ZOVE NAŠTIMAVANJE' / Otkrio nepoznati detalj podjela izbornih jedinica iz 1999.: 'To je bila politička narudžba da HDZ spriječi gubitak izbora'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Demograf s Hrvatskih studija Stjepan Šterc otkrio je na televiziji N1 kako je u Hrvatskoj došlo do podjele na 10 izbornih jedinica

31.1.2022.
11:07
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Demograf s Hrvatskih studija Stjepan Šterc otkrio je na televiziji N1 kako je u Hrvatskoj došlo do podjele na 10 izbornih jedinica koje su sada nezakonite jer je razlika u broju birača između njih mnogo veća od propisanih pet posto.

"Godine 1999. ankete su pokazale da će vodeća stranka izgubiti izbore, trebalo je nešto napraviti. Do mene su došli predstavnici Ureda predsjednika, prihvatili smo to uz uvjet da se formira 10 izbornih jedinica. Koristio sam pomoć studenata i složili smo tih 10 izbornih jedinica s tim da je bilo ključno kako podijeliti Grad Zagreb", rekao je Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Zakon dopušta odstupanje od pet posto, a imali smo 15'

"To je bila politička narudžba da HDZ spriječi gubitak izbora, a te je izbore izgubio", jasan je bio Šterc te dodao kako su odstupanja među izbornim jedinicama tada bila "ne više od šest ili sedam posto".

Image
PREMIJERU, JE LI DOBRO OVAKO? /

Prestigli smo sve, obnova se tako zahuktala da smo morali malo usporiti, a tu je i najbolji od najboljih, Frka Petešić

Image
PREMIJERU, JE LI DOBRO OVAKO? /

Prestigli smo sve, obnova se tako zahuktala da smo morali malo usporiti, a tu je i najbolji od najboljih, Frka Petešić

Šterc ističe kako su odstupanja protuzakonita. "Zakon dopušta pet posto razlike među izbornim jedinicama u broju glasača, a imali smo 15% razlike, to je nevjerojatno. Reakcije nije bilo. Tvrdio sam nekoliko puta da su ovi izbori izvan zakona i Ustava, da se mora korigirati, ali nije bilo volje i želje za tim", rekao je Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je Zagreb podijeljen u četiri izborne jedinice?

Osvrnuo se ponovno i na vrlo spornu podjelu prema kojoj je Zagreb "razlomljen" na četiri izborne jedinice.

"To se zove naštimavanje da se dobiju izbori. Zagreb se morao podijeliti da bismo zadovoljili sve parametre. Narudžba je bila podijeliti Zagreb, puno je spornog, ali veći je problem da po jedinicama izbor pojedinog kandidata ne odgovara potencijalu stanovništva na tom prostoru, a svi zastupnici bi trebali zastupati nacionalnu koncepciju", rekao je Šterc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demograf smatra kako bi u novoj podjeli trebalo biti šest općih izbornih jedinica te dvije zasebne, za manjine i dijasporu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo