JOŠ MALO NA ČEKANJU / Holding će podijeliti otkaze tek u svibnju: Višak djelatnika mogao bi biti i manji

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Uprava Zagrebačkog holdinga trebala bi do kraja ožujka završiti savjetovanje sa sindikatima oko zbrinjavanja viška djelatnika, što znači da bi oni otkaze mogli očekivati u svibnju

14.2.2022.
16:32
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Višak djelatnika Zagrebačkog holdinga otkaze može očekivati u svibnju, a ne, kako je dosad bilo najavljivano, krajem veljače. Tek krajem savjetovanja Uprave Zagrebačkog holdinga sa sindikatima, bit će poznat i konačan broj radnika kojima će prijetiti otkaz. Dosad se baratalo s brojkom od 544 osobe, javlja Zagrebi.hr.

Iz Holdinga poručuju da se kraj procesa očekuje do kraja ožujka. “Broj radnika koji će zaista i otići iz Zagrebačkog Holdinga trebao bi biti manji od navedenog broja, ali će broj također ovisiti i o spremnosti radnika koji su višak da prihvate ponudu za rad na drugim poslovima”, tvrde iz Holdinga i dodaju da će konačni broj ovisiti i o rezultatu socijalnog dijaloga sa sindikatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SVE OPCIJE SU MOGUĆE' /

Holding najavio otkaze, sindikati štrajk: 'Minuse i nakaradno zapošljavanje neće riješiti 544 radnika manje'

Image
'SVE OPCIJE SU MOGUĆE' /

Holding najavio otkaze, sindikati štrajk: 'Minuse i nakaradno zapošljavanje neće riješiti 544 radnika manje'

Iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske tvrde da novi rok znači kako višak radnika otkaze neće dobiti do početka svibnja. Formalno, od završetka savjetovanja do otkaza treba proći 30 dana. Predsjednik SSKH, Baldo Kovačević smatra da bi otkaze trebalo dobiti između 300 i 400 radnika, jer ima i onih koji zadovoljavaju uvjete za mirovinu.

Visoka očekivanja sindikata

Uprava Zagrebačkog holdinga u pregovore sa sindikatima uvrstila je sve zakonske prijedloge, ali i uvela još jedan kriterij, po kojem se svakom radniku, kojemu je u posljednje tri godine izrečeno pisano upozorenje zbog kršenja obveza iz radnog odnosa, oduzima jedan bod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Proteklih godina, opomene su dobivali ljudi koji su smetali Bandićevoj ekipi i da je to bio način rješavanja nepodobnih, to moramo maknuti”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Zagrebparkinga, Darko Kleinberger nakon sastanka početkom veljače.

Sindikalisti očekuju i još konkretnih poteza od Uprave Holdinga. “Mi očekujemo da oni izađu s prijedlogom organizacije i sistematizacije. S obzirom da bi se savjetovanje trebalo završiti 31. ožujka, očekujemo da bi to trebalo ako ne idući tjedan, onda tjedan iza toga”, istaknula je predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb, Mirjana Kaltak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrovoljno davanje otkaza

Iz Holdinga, pak, dodaju da radnike neće pozivati na dobrovoljno davanje otkaza. “Radnici koji žele ustupiti svoje pravo, odnosno oni koji su spremni odreći se prioriteta za nastavak radnog odnosa na temelju utvrđenih kriterija, a u korist kolega koji imaju manje bodova, mogu se obratiti poslodavcu sa svojim zahtjevom. O prihvaćanju ove opcije odlučuje poslodavac”, poručili su iz Holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo