Otkazi u trudnoći, manje plaće, manje posla...

8.3.2012.
7:34
VOYO logo

Prošla je točno sto i jedna godina od kada je prvi put službeno obilježen Dan žena. Bilo je to doba obilježeno lošim radničkim uvjetima i niskim plaćama.

Pobuna protiv loših uvjeta rada krenula je 8. ožujka 1857. godine u New Yorku iz redova radnica zaposlenih u industriji odjeće i tekstila, a prosvjedi su se nastavili ponavljati iz godine u godinu. Danas pamtimo marš 15 tisuća žena kroz New York (1908.) koje su tražile bolje plaće, kraće radno vrijeme i pravo glasa. Pamtimo i slavnu njemački socijalisticu Claru Zetkin na čiji je prijedlog dvije godine kasnije i ustanovljen Međunarodni dan žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji su se svojom čašću pred licem čovječanstva obavezali na oslobođenje, ne smiju dopustiti da cijela jedna polovina ljudskog roda zbog ekonomske i socijalne zavisti bude osuđena na ropstvo", govorila je Clara Zetkin još 1889. godine.

I mada žene danas imaju zajamčena sva prava kao i muškarci, stvarno stanje stvari daleko je od idealnog (iako će nas muškarci često uvjeravati u suprotno). Žene u Hrvatskoj i dalje čine 54 posto nezaposlenih, one koje su zaposlene u 90 posto slučajeva rade na određeno vrijeme, što je najnesigurniji i najnezaštićeniji oblik rada, a žene zaposlene u tzv. ženskim industrijama najčešće primaju minimalnu plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkazi i u trudnoći

Pitanje trudnoće i majčinstva i dalje je jedna od najvećih prepreka prilikom zapošljavanja žena, a iz udruge CESi doznajemo i kako ni otkazi za vrijeme trudnoće nisu rijetkost. Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, žene su plaćene u prosjeku 10 posto manje nego muškarci, a u nekim djelatnostima ta razlika raste i do 20 posto. Žene su i dalje zastupljenije na slabije plaćenim radnim mjestima, a rukovodeće pozicije češće zauzimaju muškarci.

Od pomanjkanja žena patimo i u politici. Stranački vođe u koaliciji redom su muškarci, a hrvatske političke stranke ponovno su prošle nekažnjeno zbog manjka žena na svojim izbornim listama. Kako je pokazalo istraživanje CESI-ja napravljeno netom prije izbora, samo je HSU ispunio kvotu od 40 posto žena na izbornim listama. HDZ s partnerima DC-om i HGS-om imao je 21,6 posto žena, Kukuriku koalicija 30,7 posto, zatim HSS i HSP sa svojim koalicijskim partnerima 26 posto, HSLS sa ZDS-om 28 posto te Hrvatski laburisti sa 34,48 posto žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Kukuriku koalicije naglašavali su da su svjesni manjka žena u saborskim klupama, obećavši da će na tom polju sigurno poraditi. E, pa držimo ih za riječ, a brojčano nadmoćnijoj polovici stanovništva planete želimo Sretan Dan žena!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo