Problemi sa zrakom / Otkad je rafinerija u remontu, Brođani lakše dišu: 'Osjeti se da je zrak bolji nego što je bio'

S obzirom na to da Slavonski Brod godinama muku muči s kvalitetom zraka zabrinjavaju ih sve anomalije

28.6.2019.
19:19
VOYO logo

Povišena koncentracija prizemnog ozona u zraku u Slavonskom Brodu vratila se na normalnu razinu. Izvijestio je o tome Županijski centar 112 koji je jutros povukao posebne mjere zaštite ljudi i okoliša. Mjere su proglasili sinoć oko 23 sata, a uznemirene Brođane pozvali na oprez navodeći da simptomi izloženosti ovom kemijskom spoju mogu biti kašalj, iritacija grla, bol u grudima, glavobolja i mučnina. 

No, ispostavilo se da mjerni uređaji za razinu ozona mogu očitati povišenu koncentraciju ovog kemijskog spoja u zraku zbog niza razloga. U ovom slučaju, utvrđeno je da onečišćenja zraka nema, ali zakonski, obavijest građanima mora se poslati čim uređaj zabilježi povišena očitanja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kasno sinoć navečer dobili smo obavijest da izmjerene razine prizemnog ozona prelaze prag pa smo upozorili pučanstvo", rekao je za RTL Danas Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da Slavonski Brod godinama muku muči s kvalitetom zraka, zabrinjavaju ih sve anomalije.

"Što se tiče prizemnog ozona, i ostali kontinentalni gradovi koji su imali visok stupanj UV zračenja, bili su u toj nekoj koncentraciji. Takvi su proteklih dana bili meteorološki uvjeti", kazao je Andrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problematična rafinerija trenutno je u remontu pa je sada zrak bolji.

"Zaista nemamo nikakvih prekoračenja. Lebdeće čestice su u granicama normale kao i sumporovodik. Osjeti se da je zrak u gradu puno bolji nego što je bio", kazao je Andrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo