OSUĐENI NOVINAR KRITIZIRAO PLENKOVIĆA: / 'Za dom spremni ima dvostruke konotacije, a punk parola je posve nelegalna'

Image
Foto: N1

Duhaček smatra da je njegovo jučerašnje uhićenje i presuda zapravo pritisak na novinare, građane i slobodu govora

17.9.2019.
13:47
N1
VOYO logo

Novinar Indexa Gordan Duhaček koji je jučer uhićen te je proglašen krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu zbog tvita u kojem je komentirao slučaj postupanja policije iz Zadra, uz pogrnu kraticu “ACAB”, komentirao je za N1 presudu. Smatra da je to bio pritisak na novinare, sve građane i slobodu govora u Hrvatskoj.

"S jedne strane je začuđujuće, ali to mi se čini kao još jedan događaj u nizu, imali smo slučaj kolegice Đurđice Klancir s izlikom da nisu mogli utvrditi identitet, netko dovikne premijeru Ćaća pa završi iza rešetaka na nekoliko sati. Policija očito ima svoje preference koje dolaze iz kulture koja vlada u policiji i politike koja upravlja policijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvostruke konotacije su rezervirane 'Za dom spremni' što se tiče našeg premijera, a punk parola je posve zakonski neprihvatljiva. U Hrvatskoj represivni aparat mnogo više gazi pankere nego što se bavi problemom ustaštva", smatra Duhaček.

Image
NOVINAR INDEXA PROGLAŠEN KRIVIM ZBOG VRIJEĐANJA POLICAJACA! /

Zbog komentara 'ACAB' dobio 200 maraka kazne

Image
NOVINAR INDEXA PROGLAŠEN KRIVIM ZBOG VRIJEĐANJA POLICAJACA! /

Zbog komentara 'ACAB' dobio 200 maraka kazne

Uzeli broj ali ga nisu nazvali

Objasnio je kako ga je nakon što je napisao "ACAB" na Twitteru policija potražila u redakciji. S obzirom da nije bio prisutan, tvrdi da su dobili njegov broj mobitela, ali se nisu javili. Kaže i da je kasnije urednica zvala kako bi doznala o čemu se radi, no nisu joj željeli reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi put je bilo prije dva, tri tjedna oko prepjeva Vile Velebita. Kada su me nazvali rekao sam da sam u BiH, ali sam i rekao da sam spreman doći u Zagreb. Tada mi je inspektor rekao da nije važno i da navratim kod njih u Heinzelovu. Na granici u Županji su me u subotu zaustavili i dali mi dva papira. Jedan vezano za objavu na Twitteru u kojoj sam napisao ACAB, a za drugo je bilo da se moram javiti u Heinzelovu u ponedjeljak u 8.30", objasnio je.

Poslali ga na odjel za terorizam

S obzirom da je imao let u ponedjeljak, došao je u nedjelju u 14.30 u postaju, sve objasnio i ponudio da im fotokopira papire, nastavlja svoju priču. "Pitao sam da li mogu sutra letjeti, hoće li biti problema, a onda mi je policajac rekao da neće biti problema, da je upisao podatke i da će proslijediti inspektorici koja je na tom slučaju, i da kada sletim u Njemačku samo da se javim toj inspektorici i objasnim joj", opisuje Duhaček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda su ga u ponedjeljak u Zračnoj luci odveli na stranu. Pokušao im je objasniti o čemu se radi no rekli su da ništa ne znaju i da će zvati u Heinzelovu. "Nakon toga iz Heinzelove dolaze ljudi iz odjela za organizirani kriminal, a na pozivu je pisalo da se javim na odjel za terorizam. Ako je to nivo prekršaja zašto se sa mnom bave odjeli za terorizam i organizirni kriminal", zapitao se.

Potom je iz Zračne luke prevezen u policijsku postaju na Trešnjevci. "U tri, četiri sata u ćeliji na Trešnjevci sam shvatio da je ozbiljna situacija. Do tada nitko nije spominjao uhićenje i suđenje. Na sudu su me dočekale glavna urednica Indexa i odvjetnica pa mi je bilo lakše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac mu rekao da je najbolje da prizna

"Nakon što sam razgovarao s odvjetnicom ona je otišla i nakon toga dolazi sudac Krešimir Ožanić koji je rekao 'što ćemo s vama Duhaček, najbolje bi bilo da priznate ili 30 dana Remetinca'. Tada smo se 20 minuta raspravljali. Doživio sam to kao nešto neočekivano i neprofesionalno, ne znam da se događa da sudac dođe razgovarati s optuženikom. Kada sam pitao što je s mojom braniteljicom rekao je samo: ona je gore", rekao je te dodao da je Sudac Ožanić njemu i odvjetnici praktički unaprijed rekao što želi. "Stekao sam dojam da ne želi čuti moje objašnjenje, da je već donio odluku."

Suđenje mu je također bilo čudno i neuvjerljivo jer je policija samo tvrdila da su im povrijeđeni osjećaji i kako je to remećenje javnog reda i mira, bez da su bilo što dokazivali. Duhaček kaže da ne bi želio da policija podigne nivo represije jer smatra da trebamo živjeti u društvu u kojem "klinci" mogu nositi majice na kojima piše ACAB, bez straha od privođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Satira 'Vile Velebita'

U slučaju satire na "Vilu Velebita" pod nazivom "Govna Velebita" netko ga je prekršajno prijavio i kaže da ga čudi što što policija to nije odmah odbacila. "Stvar je jednostavna - kao novinar često sam se bavio tom temom i pisao da se na Plitvicama stvorilo jezero govana. Nakon što smo u Indexu naganjali Ministarstvo zaštite za odgovor rekli su nam da planiraju riješiti problem kroz četiri godine", objasnio je Duhaček te dodao da je jasno kako je kontekst objave satirički osvrt.

"Pravosuđe je na tu satiru reagiralo na način da je u optužnom prijedlogu policije pisalo da su povrijeđeni moralni osjećaji građana, nisu definirali ni kojih građana ni koji osjećaji ni na koji način. Naredali su to bez konteksta i sutkinja je odlučila da će u četvrtak donijeti presudu", opisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je bila kombinacija atmosfere u društvu i kako glava policije tretira što je poželjno i nepoželjno i kako se premijera ne smije prozvati. Ja sam ga u tekstovima prozvao oštro i ovo je da se nekoga tko je bio kritičan prema premijeru i i politici da ga se jedan dan spremi u zatvor da nauči", zaključio je za N1.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo