NAGODILI SU SE / Osuđeni bivši Bandićev vozač i 'kralj Adventa' zbog namještanja poslova s kućicama: Izbjegli su zatvor

Image
Foto: Sandra Simunovic/Marin Tironi/Pixsell

Obojica su se još tijekom istrage prije gotovo pola godine priznali namještanje poslova, a gradska službenica Jelena Čeklić, inače trećeoptužena, zanijekala optužbe te će joj se suditi po Uskokovoj optužnici

9.1.2024.
12:15
Sandra Simunovic/Marin Tironi/Pixsell
VOYO logo

Zdravko Krajina, bivši vozač pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i poduzetnik Denis Mohenski, poznatiji kao "kralj Adventa", osuđeni su na temelju nagodbe s Uskokom na zagrebačkom županijskom sudu zbog namještanja poslova za dobivanje lokacija na zagrebačkim Adventima.

Krajina je sporazumno osuđen na deset mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro. Mora platiti i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 55.000 eura i vratiti još 5 000 eura nepripadne imovinske koristi te nadoknaditi troškove sudskog postupka. "Kralj Adventa" je prema sporazumu s tužiteljstvo osuđen na 11 mjeseci zatvora koji su mu, kao i Krajini, zamijenjeni za opće dobro. Mohenski mora platiti i sporednu kaznu od 60.000 eura i troškove sudskog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica su se još tijekom istrage prije gotovo pola godine priznali namještanje poslova, a gradska službenica Jelena Čeklić, inače trećeoptužena, zanijekala optužbe te će joj se suditi po Uskokovoj optužnici.

Image
PRIMANJE I DAVANJE MITA /

Nova optužnica. Okrivljenici su Bandićev vozač i 'kralj Adventa'. USKOK: Bivši gradonačelnik uzeo 400.000 kuna mita

Image
PRIMANJE I DAVANJE MITA /

Nova optužnica. Okrivljenici su Bandićev vozač i 'kralj Adventa'. USKOK: Bivši gradonačelnik uzeo 400.000 kuna mita

Mohenskog i Krajinu, kao osobu od posebnog Bandićevog povjerenja i stvarnog voditelja poslovanja dvaju tvrtki, Uskok je teretio da su s Bandićem od kolovoza 2016. do siječnja 2020. dogovorili kako će omogućiti dodjelu javnih površina u zakup tvrtkama i obrtu pod njihovom kontrolom za organizaciju raznih manifestacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi to ostvarili, pokojni gradonačelnik je nalagao trećeoptuženoj Čeklić da poduzima radnje kako bi društva i obrt pod kontrolom Krajine i Mohenskog dobili željenje površine, bez obzira na druge prijave.

Čeklić je zatim u sustavu evidencija rezervirala termine na javnim površinama grada sukladno traženju spomenute dvojice, čime je onemogućila prijave drugih koji su bili zainteresirani i prije nego što su njihovi zahtjevi prošli proceduru i provjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeklić je također poduzimala sve da bi osigurala da članovi Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje donesu prijedloge zaključaka da se upravo Krajini i Mohenskom dodijele tražene javne površine.

Uskok navodi da je po Bandićevim uputama nalagala drugim članovima povjerenstva koje zahtjeve da prihvate te je na temelju takvih mišljenja povjerenstva, Bandić donosio zaključke u korist bivšeg vozača i "kralja Adventa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se odužio, Krajina je zauzvrat službenim autom više puta prevozio članove Bandićeve obitelji i održavao njegovu vikendicu, plaćao njezino čišćenje i obavljao druge poslove.

Mohenski je preko Krajine bivšem gradonačelniku dao 400 tisuća kuna, od čega je Bandić Krajini zbog posredovanja navodno dao najmanje 40 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Tko o čemu, Aleksandar Vučić o pokojnom Milanu Bandiću: 'Hercegovac, marljiv, sposoban, bio je Albert Einstein'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo