OŠTRA PROPOVIJED NOVOG NADBISKUPA: / 'Mi Hrvati se toliko dičimo da poštujemo obitelj, dom i Boga, a ponašamo se suprotno od toga'

Image
Foto: Duško Marušić / PIXSELL

Dosadašnji biskup Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša imenovan je nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije 11.

9.9.2020.
8:30
Duško Marušić / PIXSELL
VOYO logo

Novoimenovani Splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša je na prvoj misi na toj dužnosti kritizirao ponašanje u hrvatskom narodu rekavši kako se postupa suprotno od onoga čime se dičimo - da poštujemo obitelj i Boga.

"Mi, Hrvati, se toliko puta dičimo da poštujemo obitelj, svoj dom, Boga, a ponašamo se sasvim suprotno od toga. Uglađeni smo na van, a iznutra agresivni i grubi. Zar ne bismo u svojoj obitelji trebali pokazivati najblaže i najbolje lice, a ne nasilno i grubo? A prema onima koje ne poznajemo smo ljubazni," rekao je mons. Kutleša u utorak navečer predvodeći misno slavlje u Solinu na blagdan Male Gospe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Budimo vjerni Bogu, svojoj obitelji i svojoj domovini'

Prilikom propovijedi je mons. Kutleša je upitao - Koliko dijalogiziramo u obitelji, te koliko smo koncentrirani samo na sebe ili želimo čuti i vidjeti drugoga?

"Kao što svaka majka poznaje potrebe svoje djece, tako naša nebeska Majka Marija vidi naše potrebe, samo mi često želimo ono što nam šteti, a ne ono što nam istinski treba", rekao je novoimenovani Splitsko-makarski nadbiskup koadjutor. On je kao uzor čvrste vjere i nade spomenuo Mariju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budimo vjerni ljudi, vjerni Bogu, svojoj obitelji i svojoj domovini. To možemo jedino ako istinski i pošteno djelujemo kako u svojoj obitelji tako i u društvu", poručio je mons. Kutleša.

Image
SPLITSKI NADBISKUP BARIŠIĆ: /

'Nebriga za starije osobe opasniji je društveni virus od koronavirusa'

Image
SPLITSKI NADBISKUP BARIŠIĆ: /

'Nebriga za starije osobe opasniji je društveni virus od koronavirusa'

Spominjan kao mogući nasljednik kardinala Bozanića

Mons. Kutleša je kanonski uveden u službu koadjutora Splitsko-makarske nadbiskupije svečanom večernjom molitvom 4. rujna ove godine u splitskoj prvostolnici sv. Dujma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji biskup Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša imenovan je nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije 11. srpnja ove godine i bit će nasljednik nadbiskupa Barišića po njegovu odlasku u mirovinu kad napuni kanonsku dob od 75 godina.

Prije dvije godine nagađalo se da bi mons. Kutleša mogao postati nasljednikom kardinala Josipa Bozanića, odnosno zagrebački nadbiskup, ali to se nije dogodilo. Tom nagađanju tada je u prilog išla informacija da je, prilikom pohoda hrvatskih biskupa papi Franji, ovaj odvojeno primio kardinala Bozanića, što i nije posve neuobičajeno, a dan oslije i mons. Kutlešu, što je odudaralo od ustaljene prakse. Tada se to shvatilo kao naznaku mogućih promjena unutar Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo