POTOP NA IZBORIMA / Ostojić najavio izbore u SDP-u u rujnu: 'Ja se sigurno neću kandidirati za predsjednika stranke'

Davor Bernardić nakon uvjerljivog poraza na parlamentarnim izborima najavio je raspisivanje unutarstranačkih izbora

7.7.2020.
10:20
VOYO logo

PRATITE KONFERENCIJU ZA MEDIJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić održao je konferenciju za medije o trenutnoj situaciji u stranci. "Već jučer smo dogovorili da sazivamo Glavni odbor za 18. srpnja. Dogovorili smo načelno sastanak Predsjedništva idući tjedan, bit će pozvano svih četvero suspendiranih članova, njihova suspenzija ističe ovih dana. Treće, izbore treba organizirati što je prije i mi ćemo ih predložiti 26. ili 27. rujna", kazao je Ostojić.

"Analizu izbora ćemo napraviti i prezentirati na Predsjedništvu i Glavnom odobru", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svi oni koji su sudjelovali u izbornom procesu rekli su da se osjećaju odgovorno. Organi tijela stranke ne mogu nestati. Rezultati su loši, analizu ćemo napraviti i organizirati izbore novog čelništva. Svi članovi Predsjedništva i Glavnog odbora se biraju po načelu jedan član jedan glas uvažavajući rodnu ravnopravnost. Tu je odluku donio osobno Davor Bernardić.''

Ostojić kaže da se sigurno neće kandidirati za predsjednika stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A za neko drugo mjesto u stranci, to ćemo vidjeti. Ja sam napravio analizu svoje 2. izborne jedinice. Novinari su je prozvali tzv. jedinicom smrti. Zadnjih nekoliko izbora bila je najgora, a ove godine je najbolja. Tužan sam zbog toga. Od 10 izbornih jedinica, 2. jedinica je treća po redu. Ona je pala, ali očito su pali neki drugi. Dobili smo tamo četiri mandata. To je činjenično stanje. Rezultati nisu dobri, ali smo sa začelja došli na treće mjesto. U svim jedinicama smo pali. Tko će se odlučiti za koju funkciju, to će biti odluka pojedinaca".

Kaže da nije požalio što je dao podršku Bernardiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odradio je odlično sučeljavanja.  Ono što se moramo zamisliti o fokusu naših birača, imamo najstarije birače, i to iz urbanog dijela. To je bila moja ideja kada sam podržao Komadinu i Bernardića, čovjek koji je završio fakultet prvi u generaciji, da bi mogao povući mlađu generaciju. Naše poruke nisu došle do birača. Apsolutno se ne želim pravdati, ali činjenica je da je što je manja birača to je više glasova za HDZ",  rekao je i dodao kako je samo 46 posto izlaznosti na izborima te da je to odgovornost političara. 

"Svojim preferencijalnim glasovima sam zadovoljan, zadovoljan sam da sam pobjedio Bandića, to mi je satisfakcija u ovim izborima, pobjedio sam čelnika druge stranke, Miroslava Škoru, pobijedio sam Raspudića, ali nisam osvojio peti mandat, to mi je žao", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da se žure s izborima u stranci jer se moraju pripremiti za lokalne izbore na kojima se, kako je rekao, vidi jakost stranke.

Istaknuo je kako nema svog favorita za novog vođu stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je tekma, mi smo kolege. Nitko zadnjih dana nije rekao nijednu tešku riječ protiv Bernardića. On je napravio istu šprancu kao Milanović. Želimo izbore organizirati što je prije, nadam se da će proći bez teških riječi. Svatko se treba suočiti sa svojim rezultatom", kazao je Ostojić.

"Očekujem da će novi predsjednik ili predsjednica napraviti pomak u SDP-u. Moramo uvesti zelene politike. Morat ćemo promijeniti našu politiku, vratiti se korijenima - radništvu 21. stoljeća. Od umirovljenika smo okrenuli leđa. ''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić, kazao je Ostojić, nije podnio ostavku, a sve svoje ovlasti prenio je na Komadinu. Neće se kandidirati za predsjednika na novim izborima.

"On je predsjednik na papiru, ali sve odluke donosi Komadina, on je de facto predsjednik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bernardić je već otišao na odmor, treba mu odmor od nas s Iblera. Neće se kandidirati, to vam jamčim".

Upitan je li vrijeme za ženu na čelu stranke, Ostojić je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tih pet imena  zadovoljavajući sve krterije da bi mogli biti dobar predsjednik ili predsjednica. Nitko nije kontaminiran, nije imao afere. Bili su dobri u svom poslu. Nitko nije cipelario Bernardića, očekujem da će takva biti i kampanja. Ali možda bude i šesti, sedmi..."

Bernardić odstupio

Podsjetimo, predsjednik SDP-a Davor Bernardić nakon uvjerljivog poraza na parlamentarnim izborima najavio je raspisivanje unutarstranačkih izbora na kojima se on neće kandidirati, objavivši da će do izbora dužnost predsjednika stranke obnašati potpredsjednik Zlatko Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U SDP-u postoji visoka razina odgovornosti za izborni rezultat. Stoga je Predsjedništvo stranke donijelo odluku da ćemo izbore za novo vodstvo raspisati u najkraćem mogućem roku", rekao je Bernardić na konferenciji za medije nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Svjesni smo odgovornosti, ne bježimo od toga. Ja se za predsjednika više neću kandidirati, a u ovom tranzitivnom periodu do izbora, dužnost predsjednika obavljat će Zlatko Komadina, poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo