'Ostavio sam plaću od 1.000 eura, ženu i djecu – ne borim se za novac!'

Ivo iz Zagreba jedan je od dvadesetak hrvatskih državljana koji ratuju u Ukrajini.

11.2.2015.
19:51
VOYO logo

Hrvatski državljani koji se bore u Ukrajini trenutno su u bazi koja se nalazi nedaleko od Marupolja, a uskoro se opet vraćaju na bojište.

U razgovoru za Novu TV kažu da nisu plaćenici i da se ne bore za novac, već da im je jedini motiv pomoći ukrajinskom narodu koji je, kažu, žrtva ruske agresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikakvu plaću niti ništa, za sada nismo dobili niti kune! Nemamo za cigarete, nemamo ništa. Išli smo pomoći zemlji koja je napadnuta od jačeg neprijatelja, nadam se da su vam jasni motivi. Novac nije, jer je ovdje plaća manja od 200 dolara", rekao je Ivo.

Tvrdi da je isključivi motiv dolaska u Ukrajinu pomoć toj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam dao otkaz, imao sam plaću višu od 1,000 eura, ostavio ženu i djecu i nisam jedini u ovakvoj situaciji. Otišli smo ovdje stvarno pomoći ovoj zemlji i ovdje smo se uvjerili da je njima pomoć potrebna. Neorganizirani, neopremljeni, neobučeni, možemo im pomoći jer imamo iskustva u vojsci, neki od nas u ratu. To je jedini motiv, pomoći onima kojima treba pomoć", izjavio je Zagrepčanin.

Dok čelnici Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke na pregovorima u Minsku pokušavaju zaustaviti 10-mjesečnu krizu u Ukrajini, s terena stižu vijesti o mrtvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U napadu na vladin garnizon u blizini Debalceva u srijedu je poginulo 19 ukrajinskih vojnika. U posljednja 24 sata na obje strane poginulo je 50-ak ljudi.

Međunarodni institut za strateška istraživanja (IISS) u godišnjem izvješću o ravnoteži snaga u svijetu, objavljenom u srijedu upozorio je da Rusja u Ukrajini vodihibridni rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hibridni ratovi koji kombiniraju razne tipove vojnih operacija, kampanje masovnih komunikacija na društvenim mrežama, predstavljaju izazov za redovne vojske koje su za njih loše pripremljene, objašnjava IISS, prestižni centar sa sjedištem u Londonu.

NATO mora hitno reagirati i naći odgovore na tu prijetnju koja može brzo destabilizirati zapadne zemlje, upozorio je institut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvješće naglašava da su ukrajinske snage slabo opremljene i previše ovise o opremi iz sovjetskog doba.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je pozvao zemlje NATO-a da isporuče njegovoj zemlji oružje, a američki predsjednik Barack Obama ne isključuje te isporuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo