OŠTAR ISTUP ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH U ARENI ZAGREB, PROZVAO JE I HRVATE I SRBE: / 'Oni ne žele dijeliti teret migrantske krize!'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na Kongresu EPP-a u Zagrebu kazao je da Hrvati i Srbi u BiH ne žele dijeliti teret migrantske krize u toj zemlji,

21.11.2019.
14:46
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Na izbornom Kongresu Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu sudjelovao je te prilično oštar govor održao i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Osvrnuo se na ne baš idilične odnose BiH i Hrvatske, a Europsku uniju prozvao je ustvrdivši da ne pomaže dovoljno u rješavanju problema sve većeg broja migranata u BiH skojim se tamošnje vlasti teško nose. Ujedno se, kazao je, unutar rasprave u EU o zapadnom Balkanu otvorilo i važno i osjetljivo pitanje odnosa Europe i islama, piše tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Tuska traži raspravu o položajju islama u EU

"Većina vas pripada narodima i strankama koji baštine kršćansku tradiciju. Ja pripadam narodu koji baštini islamsku tradiciju. Različitih smo religija, ali nam je zajednička vjera u Boga i abrahamska tradicija. Prijatelji smo, dijelimo zajedničko europsko tlo, pripadamo istoj političkoj grupaciji. Naše različitosti ne sprječavaju nas da imamo zajedničku viziju Europe. Naprotiv, bogatstvo naših različitosti temelj je te naše vizije", kazao je Džaferović u svome govoru dodavši da je islamu mjesto u Europi baš kao i kršćanstvu, judaizmu i drugima religijama.

Međutim, upozorio je da ima i politika koje se ne slažu s uvažavanjem različitosti te smatraju da pojedinim narodima i vjerama nije mjesto u Europi. Zagovornici tih politika, istaknuo je potpredsjednik SDA, tvrde da je islam strano tkivo u Europi, iako je na europskom tlu prisutan više od tisuću godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će novoizabranom predsjedniku EPP-a Donaldu Tusku predložiti da se pokrene rasprava o položaju islama u Europskoj uniji.

Image

EVO TKO JE SVE DOŠAO U ZAGREB NA KONGRES EPP: Uz visoke uzvanike pojavila su se i neka poznata lica

Image

EVO TKO JE SVE DOŠAO U ZAGREB NA KONGRES EPP: Uz visoke uzvanike pojavila su se i neka poznata lica

'Hrvati i Srbi ne žele dijeliti teret migrantske krize'

"Zaštita granica ne mora značiti kršenje ljudskih prava jer će doći vrijeme u kojem će oni koji to rade morati položiti račune", kahao je Džaferović upozoravajući na izostanka solidarnosti s BiH u ovom problemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše tportal, Džaferović je upozorio da se BiH suočava s nedostatkom solidarnosti s migranatima te da je u srži te nesolidarnosti namjera da se dokaže kako je BiH "nemoguća država". Ustvrdio je i da Hrvati i Srbi u BiH ne žele dijeliti teret migrantske krize koji je unutar te države pao na područja u kojima većinom žive Bošnjaci.

Kazao je da BiH želi dobre odnose sa susjednim zemljama te da međudržavne sporove i otvorena pitanja treba rješavati u skladu s načelima međunarodnog prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"BiH nema, niti je ikada imala bilo kakve pretenzije prema susjedima. Od susjeda očekujemo isti odnos prema nama", poručio je Džaferović.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo