NISTE ZNALI? / Ostali ste bez zdravstvenog zbog čistke registra osiguranika HZZO-a? Zna se što vam je činiti

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Rješenje za osobe koje nisu znale da se trebaju javiti Zavodu i zbog toga su ostali bez zdravstvenog osiguranje je pisanje žalbe. Do utorka je Zavod zaprimio 15 žalbi koje su već u proceduri rješavanja

23.8.2023.
9:39
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

HZZO je u akciji čišćenja popisa osiguranika od onih koji na zdravstveno osiguranje realno nemaju pravo s obzirom na to da postoje oni koji godinama rade u inozemstvu i zlorabe status nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da će na temelju toga zdravstveni budžet na godišnjoj razini uštedjeti više od 30 milijuna eura, jer otprilike toliko stajao je u 2022. godini trošak zdravstvenih usluga za osobe koje zapravo nisu imale pravo na zdravstveno osiguranje HZZO-a, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, "nastradali" su i neki koji su zaista nezaposleni, ali slabo informirani pa se nisu javili HZZO-u u roku od 90 dana kako bi izbjegao brisanje.

Iz HZZO-a su za Tportal rekli da "Služba za zdravstveno osiguranje kontinuirano zaprima podneske
osiguranika koji se uglavnom žale da su odjavljeni s obveznoga zdravstvenog osiguranja, a da nisu imali saznanja da moraju osobno pristupiti HZZO-u radi zadržavanja statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju po osnovi nezaposlenosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON ČISTKE REGISTRA /

S liste HZZO-a obrisano 106.000 osiguranika. I dalje ih je 127.000 više od ukupnog broja stanovnika

Image
NAKON ČISTKE REGISTRA /

S liste HZZO-a obrisano 106.000 osiguranika. I dalje ih je 127.000 više od ukupnog broja stanovnika

Rješenje za takve osobe je pisanje žalbe, no zasad masovnog pitanja žalbi nema jer ih je u HZZO do utorka došlo tek 15, a one su već u proceduri rješavanja. Jednom kad se žalba podnese, rok za izdavanje drugostupanjskog rješenja je 60 dana od dana uložene žalbe na prvostupanjsko rješenje.

U HZZO-u takvima preporučuju da se osobno jave u nadležnu službu HZZO-a te će biti informirani o uvjetima za stjecanje statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju i o mogućnosti da zatraže izdavanje rješenja vezano za odjavu s obveznoga zdravstvenog osiguranja, a sve radi zaštite svojih prava, piše Tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Redovi pred HZZO-om! Zašto su deseci tisuća ostali bez zdravstvenog osiguranja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo