'ovo je katastrofa' / Osoblju saniteta u istarskim domovima zdravlja drastično smanjene plaće, 'pao' im i koeficijent

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tvrde da su se domovi zdravlja dobro okoristili njihovim novcem

24.10.2022.
10:34
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Sestrama Saniteta u Istri smanjen je koeficijent te im je ukinut novac koji Istarska županija uplaćuje Domovima zdravlja za isplatu sestara, piše Glas Istre.

"Smanjili su nam koeficijente. Plaća je za oko tisuću kuna manja, plus ne isplaćuju nam dodatak koji Županija uplaćuje za djelatnike Saniteta. Domovi zdravlja prime novac, ali nam ga ne proslijede. Ovaj mjesec smo dobili prvu umanjenu plaću", kazao je jedan od djelatnika Saniteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, koeficijent medicinskim sestrama i tehničarima umanjen je s 1,06 na 0,95, a vozačima s 0,95 na 0,90, kažu djelatnici. Nekima su plaće za rujan umanjene za 750 kuna, a nekima za čak 1.300 kuna.

Tvrde da su se domovi zdravlja dobro okoristili njihovim novcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj potez je katastrofa", poručuju.

Njihov ravnatelj Ante Ivančić koji tvrdi da je taj koeficijent određen Uredbom Vlade te da ne ovisi o financijskom stanju ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TEHNOLOŠKO RJEŠENJE? /

Novost u hrvatskim bolnicama. U njih 25 uveden elektronički karton. Svi podaci trebali bi biti na jednom mjestu

Image
TEHNOLOŠKO RJEŠENJE? /

Novost u hrvatskim bolnicama. U njih 25 uveden elektronički karton. Svi podaci trebali bi biti na jednom mjestu

"Radi se o smanjenju od 500 do 700 kn mjesečno neto, ovisno o godinama staža, olakšicama i rasporedu rada vikendima", naveo je Ivančić.

Na pitanje kako je moguće da je prije nekoliko mjeseci plaća vozača u Sanitetu bila iznad državnog standarda, a sada se uredbom Vlade izjednačavaju plaće medicinskih sestara i tehničara u Sanitetu, iako je u Istarskoj županiji uvijek vladao nadstandard u odnosu na druge krajeve države, Ivančić je odgovorio da su plaće vozača u sanitetskom prijevozu Istarskih domova zdravlja bile više nego u većini drugih ustanova u RH zbog toga što u Uredbi o koeficijentima nije postojao koeficijent vozača sanitetskog prijevoza, nego samo koeficijent vozača ili vozača na hitnoj pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Istarska županija isplatila novac kojim se pokriva razlika u koeficijentima, domovi zdravlja su se svejedno odlučili na isplatu manje plaće već u ovom periodu godine. Naime, Sporazum između istarskih domova zdravlja i Županije na snazi je još od 25. studenog 2011. godine. U svibnju ove godine Istarska županija i IDZ potpisali su ugovore ukupne vrijednosti 745,9 tisuća kuna, a taj iznos Županija godišnje izdvaja iz proračuna za istarske domove zdravlja. Od pet ugovora, najveći iznos od 490 tisuća kuna išao je upravo Sanitetu.

"Navedena sredstva su namijenjena i za pokrivanje dijela razlike u koeficijentu djelatnika. Time se osigurava viši standard pružanja zdravstvene zaštite na području Istre, kroz pravovremeni prijevoz pacijenata na bolničku skrb i istovremeno rasterećenje timova hitne medicinske pomoći i njihovo oslobađanje za odaziv na hitne intervencije", naveli su iz Kabineta župana te najavili da će župan Boris Miletić uputiti "zahtjev za hitnim sastankom Upravnom vijeću IDZ-a da bi se još jednom preispitala donesena Odluka o smanjenju koeficijenata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo