Samo tri sata škole, a onda u crkvu na blagoslov!

Učenici Osnovne škole Antuna Branka Šimića iz zagrebačke Dubrave prvi dan škole dijelom će provesti u crkvi na blagoslovu.

2.9.2012.
10:34
VOYO logo

U obavijesti koja je objavljena na internetskim stranicama škole iz Zagreba navodi se da nastava počinje u ponedjeljak, i da će u jutarnjoj smjeni biti parni razredi, a neparni u popodnevnoj.

Prvašići u ponedjeljak trebaju u školu doći u 11 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što u školi dobiju "servisne informacije", učenici će ići u crkvu.

Tko je osmislio program?

"Svi razredni odjeli od 2. do 8. razreda, prvi dan nastave, imaju tri nastavna sata. Poslije trećeg sata, s učiteljima, odlaze u crkvu na blagoslov", navodi se u obavijesti. Tko je učenicima ove zagrebačke osnovne škole osmislio program za prvi dan školske godine, nije poznato. Možda to otkrije Ministarstvo obrazovanja, kojem bi svakako trebalo biti čudno da će učenici dobar dio prvog dana nastave provesti u crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirala je i udruga Protagora koja je o ovom slučaju obavijestila ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića. U priopćenju navode da su dobili pritužbu roditelja učenika osnovne škole A. B. Šimića u Zagrebu na odluku ravnatelja te škole prema kojoj su svi učenici dužni da prvoga radnog dana odu u crkvu.

"Upravni odbor udruge Protagora smatra svojom dužnošću da Vas upozori kako se ta odluka ne može kvalificirati nikako drugačije nego kao opetovano grubo kršenje temeljnih dječjih ljudskih prava i narušavanje ustavno definiranoga sekularnog karaktera Republike Hrvatske (što, među ostalima, implicira i isključenje nametanja vjerskih sadržaja u javno financiranim školskim ustanovama). Prema podacima kojima raspolažemo spomenuta osnovna škola ne predstavlja nikakvu iznimku, već njezin ravnatelj slijedi praksu uvriježenu u brojnim školama diljem naše zemlje, navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protagora očekuje intervenciju prosvjetnih vlasti, u prvom redu resornog ministra i njegove zamjenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo