kapa dolje! / Osječki humanitarci krenuli biciklima na put od 600 km do Ukrajine i doma za nezbrinutu djecu

Image
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell

Osim što će kupiti što djeci treba, od školskog pribora do printera, nose i poseban poklon - medenjake s licitarskim srcima. Nije ih obeshrabrio toplinski val, ovi veterani rata i veliki humanitarci ne odustaju od plemenite ideje

24.6.2023.
10:00
Slaven Branislav Babić/Pixsell
VOYO logo

Veliki humanitarci i strastveni biciklisti u petak su krenuli na 600 kilometara dug put na kojem od Osijeka voze do ukrajinskog grada Užgoroda kako bi pomogli domu u kojem su nezbrinuta djeca i djeca iz okupiranih dijelova Ukrajine. Igor Toman (50) i Ivica Lenard (63) nose poklone, ono što djeci treba i poruku podrške iz Hrvatske koja kao prijateljska zemlja razumije jezik kad neprijatelj napada, kad je dom okupiran, a stanovništvo raseljeno i u strahu.

Uhvatili smo ih telefonom dok su bili u Mađarskoj u petak poslijepodne. "Upravo smo stali, zagubili smo se po mađarskim poljima, prolazimo kroz voćnjake... A kad me netko pita gdje sam, uslikam tablu mjesta pa kažem da si to sam pročita, ja ne znam izgovoriti to ime", nasmijan nas je preko telefona dočekao Igor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi umirovljeni ratni vojni invalidi velika srca nisu odustali od puta čak ni na najavu toplinskog vala. Zrak je u petak bio vruć, temperatura stalno oko 37 ili 38 stupnjeva. Igor kaže, ne stignu se ni oznojiti jer se znoj odmah osuši, ali su zato lica prašnjava i crna. Igor otkriva da je samo u petak prije podne popio sedam ili osam litara vode, ali ne odustaje, volja i želja da stignu u Ukrajinu veća je.

Image
Foto: Privatni album

Igor (lijevo) i Ivica krenuli su na put od 600 kilometara do ukrajinskog grada kako bi poklonima razveselili djecu

"Već smo imali humanitarne vožnje za Ukrajince koji su stigli u Hrvatsku, organizirali smo kupnju bicikala djeci u Osijeku jer je to grad biciklista. Djeca su se u našem gradu lijepo snašla i sad imaju bicikle", govori nam Igor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sada su oko sebe organizirali ljude velika srca, skupili su novce kako bi se domu za djecu kupile potrebne stvari, od školskog pribora i printera, do posebnog dara - kutije pune medenjaka i licitara kao dar posebnih ljudi koji su se pridružili humanitarnoj akciji ovog dvojca.

Image
Foto: Privatni album

Medenjaci s licitarima poseban su dar za djecu

Pred ukrajinskom granicom pridružit će se i kombi koji je kasnije krenuo za njima. Naime, situacija pred granicom nejasna je, neki granični prijelazi ne funkcioniraju, na drugima se može prijeći samo u vozilu i zato dolazi kombi da ih prebaci u Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj humanitarni dvojac, koje mnogi znaju i poda nadimcima Mileni i Svileni, sa sobom nose poruku podrške Hrvatske i želje da mir stigne što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo