OSJEČANI SE PRISJEĆAJU BRANITELJA I STRADALNIKA IZ DOMOVINSKOG RATA: / Bit će održana memorijalna utrka 'Crveni fićo' i prikazan film o obrani Vukovara

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Obilježavanje Dana osječkih branitelja i 106. brigade HV-a počinje utrkom 'Crveni fićo'

26.6.2019.
14:18
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Memorijalnom utrkom „Crveni fićo”, u četvrtak, 27. lipnja počinje središnji dio obilježavanja Dana osječkih branitelja, Dana osnutka 106. brigade Hrvatske vojske i Dana hrvatskog dragovoljca, najavio je danas Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge grada Osijeka.

Obilježavanje se nastavlja u petak, 28. lipnja, na dan osnutka 106. brigade HV-a, kada će se osječki branitelji okupiti kod spomenika „Crveni fićo” i u mimohodu krenuti do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata na Trgu slobode, gdje će položiti vijence i zapaliti svijeće za poginule. Nakon toga u Kapucinskoj crkvi bit će služena misa za poginule, nestale i umrle branitelje i civile, rekao je Nađ na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekcija filma o obrani Vukovara

U petak se na Trgu slobode otvara i Sajam braniteljskih zadruga, a na boćalištu u Industrijskoj četvrti održat će se Boćarski turnir „Hrvatski dragovoljac”. U petak u 19 sati u kinu Urania je projekcija dokumentarno-igranog filma „Glavu dole, ruke na leđa”, redatelja i scenarista Stipe Majića Pipe, koji govori o posljednjim danima obrane Vukovara od velikosrpske agresije i torturama koje su, po okupaciji, zarobljeni hrvatski branitelji prošli u srpskim koncentracijskim logorima. Obilježavanje se nastavlja u subotu, 29. lipnja kada će se u sportskoj dvorani Jug II održati 4. međunarodni turnir u sjedećoj odbojci „Crveni fićo” - memorijal Branko Perković, najavio je Nađ.

U nedjelju, 30. lipnja na sportskom terenu Filipovica počinje Memorijalni malonogometni turnir za poginule dragovoljce, a u ponedjeljak, 1. srpnja na Biljskoj cesti i Nemetinu u organizaciji Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije bit će prvi put obilježena obljetnica blokade UNPROFOR-a koju je tadašnja Zajednica prognanika Hrvatske organizirala 1. srpnja 1994. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogorčenje neučinkovitošću UNPROFOR-a

Prognanici su, naime, nakon tri godine progonstva bili ogorčeni neučinkovitošću zaštitnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) na hrvatskim okupiranim područjima, što je kulminiralo u cijeloj Hrvatskoj. Naveli su tada da predstavnici UNPROFOR-a ne primjenjuju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN o povratku hrvatskih prognanika, i usporedo s tim asistiraju u daljnjem etničkom čišćenju prognanih Hrvata u hrvatskim područjima pod okupacijom srpske vojske. Ti su postupci izazvali prognanike na akciju blokade hrvatskih cesta za promet vozila UNPROFOR-a, UNHCR-a i ICR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo