DA SE NAĐE /

Osim zastupnika, zbog obnove Sabora sele se i umjetnine, ali i dio biblioteke

Image
Foto: Screenshot RTL Danas

Što se tiče umjetnina u vlasništvu Sabora, namjera je što više njih prenijeti u nove prostore (vojarnu na Črnomercu gdje se Sabor seli za obnove), a ostatak pohraniti sukladno pravilima struke, dodala je Služba

4.9.2024.
7:22
Screenshot RTL Danas
VOYO logo

Zajedno s ostalim pokretninama, za obnove zgrade Hrvatskog sabora, iz te će zgrade biti iseljene i brojne umjetnine, ali i dio bogate saborske biblioteke.

Saborske salone, sobe i hodnike resile su brojne umjetničke skulpture i slike, među njima i radovi Otona Ivekovića, jednog od utemeljitelja hrvatske moderne, čija su djela nadahnuta nacionalnom poviješću, zatim Otona Glihe, slikara Gromača, Jerolima Miše, Ivice Šiška itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina tih umjetnina, njih 94, u vlasništvu su četiri muzeja i HAZU-a, dok su u saborskom vlasništvu 43 umjetnine.

"Tijekom ljeta posuđene umjetnine vraćene su muzejima: Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU-a, Muzeju suvremene umjetnosti, Hrvatskom povijesnom muzeju i Muzeju za umjetnost i obrt“, odgovorila je Hini saborska Služba za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče umjetnina u vlasništvu Sabora, namjera je što više njih prenijeti u nove prostore (vojarnu na Črnomercu gdje se Sabor seli za obnove), a ostatak pohraniti sukladno pravilima struke, dodala je Služba, ne otkrivajući gdje će to biti.

Hoće li u novom prostoru svoje mjesto naći i velika slika Proglašenje božićnog Ustava, rad Jadranke Fatur, biste velikana te portreti bivših predsjednika Sabora vidjet će se vrlo skoro, s obzirom na to da se približava datum za početak redovnog jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora.

Poznata je sudbina saborske biblioteke čije su se prostorije nalazile u prizemlju saborske zgrade blizu Kamenitih vrata.

"Saborska biblioteka, čiji fond broji nešto manje od 25 tisuća naslova, s dijelom fonda nalazi se u saborskoj zgradi u Demetrovoj ulici, dok je veći dio fonda pohranjen u prostoru Hrvatskog državnog arhiva“, navela je Služba za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nepalci sređuju vojarnu u koju seli Sabor! Hoće li biti dovoljno akustična za svađe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo