OSIM NOVIH MJERA, TU SU I RIGOROZNIJE KONTROLE: / Inspektori patroliraju dućanima, policija izdala upozorenja, a pale su i prve kazne

Image
Foto: pixsell

Donošenje novih mjera ovisi o epidemiološkoj situaciji koju je, tvrde u Stožeru, teško predvidjeti jer nema izračuna koliko zimsko doba i boravak u zatvorenom utječu na širenje virusa

12.12.2020.
8:24
pixsell
VOYO logo

Od danas će manje trgovine kontrolirati pripadnici civilne zaštite općina i gradova, a trgovačke centre pripadnici državne intervencijske postrojbe i inspektori, javlja RTL.

Za kupce od sutra više prostora u trgovinama, a za vlasnike i zaposlenike više posla oko kontroliranja dopuštenog broja osoba u prostoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"10 kupaca koji će moći ući unutra, to smo prilagodili obavijest smo stavljeni na vrata, naši trgovci će kontrolirati koliko ljudi imamo unutra, ako bude više od 10 oni će čekati vani", kazao je Mirko Budimir, vlasnik trgovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirkovu trgovinu inspekcija je već posjetila. Od sutra će manje trgovine kontrolirati pripadnici civilne zaštite općina i gradova, a trgovačke centre pripadnici državne intervencijske postrojbe i inspektori.

"3000 odora smo mi podijelili pripadnicima općih postrojbi civilne zaštite, dodatno smo mobilizirali kroz državne intervencijske postrojbe pričuvnike i plus ono što imaju inspektorat civilne zaštite i državni, mislim da će to biti dovoljan broj", kazao je Darko Majstorović, koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz broj ljudi, kontroliraju i održavanje razmaka, ali i nošenje maski. Onima koji ih nemaju ili nepravilno nose, prijeti kazna od 500 kuna.

Izdana upozorenja za nenošenje maski

"Što se tiče kazni za nenošenje maski za lice policija je izdala upozorenje za 9 osoba, a odredila je novčanu kaznu za 3 slučaja", kazao je Davor Božinović (HDZ), načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Trenutačne mjere na snazi će biti do 21. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dnevno razmatramo brojke, situaciju, trendove, i sukladno tome predlažemo i donosimo odluke vezano uz to. Jako je teško predvidjeti situaciju", priča Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Jednako tako teško je očekivati i relaksaciju mjera za blagdane, a svi se nadaju da neće biti još strože. "Ne bih najavljivao u ovom trenutku nove mjere, sigurno je da će se ovaj režim koji je sada uspostavljen u osnovi produžiti, a ako bude pojedinačnih korekcija o tome ćemo blagovremeno komunicirati", naglasio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U crkvama najviše 25 vjernika

U crkvama je dopušteno najviše 25-ero vjernika bez obzira na veličinu objekta, zbog čega negoduje i kardinal Bozanić.

"Mislim da je važna odluka što je kardinal poslao jučer svim vjernicima da se drže epidemioloških mjera, a o svemu drugom ćemo razgovarati i razgovori su kontinuirani", priča Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A donošenje novih mjera ovisi o epidemiološkoj situaciji koju je, tvrde u Stožeru, teško predvidjeti jer nema izračuna koliko zimsko doba i boravak u zatvorenom utječu na širenje virusa.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo