Osim u HZZ-u, poslove biste trebali tražiti i na ovoj stranici

10.6.2013.
9:18
VOYO logo

Nezaposleni iz Hrvatske dosad su uglavnom gledali ponudu poslova Zavoda za zapošljavanje. No, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvaraju im se nove mogućnosti, pa će se mnogi odlučiti na pretraživanje Euresa, europske burze rada. Tu se oglašavaju slobodna radna mjesta u 31 zemlji Europe, a nudi se oko milijun i 300.000 poslova. Zaposlenje traži više od milijun ljudi, a najveće šanse imaju medicinski stručnjaci i inženjeri svih vrsta.

Ipak, hrvatski državljani neće moći raditi u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Sloveniji i Njemačkoj, koje su uvele ograničenja na zapošljavanje hrvatskih građana nakon 1. srpnja. Zato će Zagrepčanka Maja Karabelj otići u Finsku. Finska je jedna od zemalja u kojoj će hrvatski radnici moći raditi bez radnih dozvola, a isto su najavile Irska, Slovačka, Češka, Danska, Švedska, Estonija i Litva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seli se u Finsku jer ne želi raditi za 1.600 kuna

"Razlog odlaska je loša situacija, nema posla, a i ako ga ima, ne možete se prijaviti. A i ako ga nađete – raditi za 1.600 kuna u Hrvatskoj nije dovoljno ni za hranu", kazala je Maja za Al Jazeeru. Ona i suprug sele se u Helsinki, gdje su pronašli stan, ali ne i posao. No, ne boji se jer ima novinarski fakultet i magisterij iz ekonomije, te govori četiri strana jezika. Hrvatsku napuštaju baš 1. srpnja, kad zemlja ulazi u Europsku uniju.

Maju konkurencija na tržištu rada ne brine. Vjeruje da će ona i suprug uspjeti i u Helsinkiju otvoriti vlastitu firmu. Brine je samo osjećaj nostalgije za domom, obitelji i prijateljima, iako iz Hrvatske još nije ni otišla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo