doznaje rtl danas / Osim liječnika, majki i beba - na Rebru i štakor! 'Ovo nije izolirani slučaj'

U KBC-u Zagreb tvrde da deratizaciju okoliša provode dva puta na godinu

31.10.2022.
19:30
VOYO logo

U KBC-u Zagreb za sebe vole reći da su najveća i jedinstvena bolnica u Hrvatskoj. Kad pogledate snimku koju nam je poslao zabrinuti gledatelj čije se dijete tamo liječi vidjet ćete i zašto. Na snimci se dobro vidi štakor koji se spušta bolničkim stubištem. I to je samo jedan od primjeraka kojeg je naš gledatelj uspio snimiti - pitanje je koliko ih je još tamo?

Osim liječnika, majki i beba na odjelu pedijatrije - štakor. Posjetitelj se lagano spušta stubištem s četvrtog kata prema prizemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govori puno o stanju u bolnicama i uvjetima u kojima se liječe pacijenti, a prvenstveno je problem higijene. Što možemo očekivati, ako su glodavci i insekti posvuda. Higijena mora biti na najvećoj mogućoj razini. Ovdje imamo mogućnost infekcija", kazala je Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata.

I to u najvećoj hrvatskoj bolnici kroz koju na godinu prođe milijun i pol pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim strašno, nemam riječi. Što reći Katastrofa, užas", tvrdi Olgica iz Zagreba.

"To me uopće ne može iznenaditi. To je sve normalno, to je naša zemlja", poručuje Branko iz Siska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
plutali u plićaku /

Mrtvi štakori isplivali i na zadarskoj plaži. Otkrivamo što je vjerojatni uzrok...

Image
plutali u plićaku /

Mrtvi štakori isplivali i na zadarskoj plaži. Otkrivamo što je vjerojatni uzrok...

"Mene više ništa u ovoj državi ne može iznenaditi. Smije li se ovo događati, evo vidite i sami. Ne smije se događati, ali evo cijeli grad je pun štakora. Ja stanujem u centru i vidim štakora kako trči po ulici i nosi kruh", rekla je Marija iz Zagreba.

Damir Skok, smatra kako štakor sa snimke vjerojatno nema društvo u bolnici, odnosno da je sam i da je zalutao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na snimci je definitivno štakor, ne posebno velik, mislim da je oko 3-4 mjeseca star koji očito traži izlaz sa stepeništa jer mu se ne da biti na brisanom prostoru. Ali kod velikih kompleksa bolnica gdje se kuha i gdje ima otpadaka kao i oko kuća i kanalizacije uvijek ima štakora", objašnjava Damir Skok, ravnatelj ZOO vrta Zagreb.

U KBC-u Zagreb tvrde da deratizaciju okoliša provode dva puta na godinu. Posljednji put prije 20 dana. Imali su dojavu o štakoru unutar bolnice na mjestu gdje se provode radovi, ali ne i s pedijatrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U bolničkom objektu ne mogu se postavljati otrovi, ali za rješavanje eventualnih situacija stavljaju se tzv. deratizacijske kutije i ljepljive lovke. Tijekom građevinskih radova postoji mogućnost prodora glodavaca, a što se tiče 4. kata glavne zgrade isti su provođeni u jednom dijelu kata", poručili su iz KBC-a Zagreb.

Dakle, pretpostavljaju da je štakor iskoristio građevinske radove za ulazak u bolnicu. U Udruzi za promicanje prava pacijenata kažu kako su štakori i miševi u bolnicama česti posjetitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobivali smo slične snimke i fotografije od pacijenata, ovo nije izolirani slučaj i na tome bi zaista trebalo poraditi", tvrdi Jasna Kračić,predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata.

Bolnicama očito treba jedna efikasna deratizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo