sutra smirenje / Orkanska bura zatvorila ceste Dalmacije, za riječku regiju proglašen crveni alarm

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Državni hidrometeorološki zavod objavio je crveni alarm za riječku regiju zbog jačine vjetra. Bura s olujnim i orkanskim udarima počela je jačati u četvrtak navačer, a u petak se očekuju udari vjetra i do 185 km/h

27.11.2015.
8:00
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Zbog orkanske bure noćas u Rijeci su vatrogasci intervenirali 12 puta, uglavnom uklanjanje stabala. U selu Milaši, kod Jelenja, vjetar je dignuo krov na obiteljskoj kući.

Zbog orkanskog vjetra za sav promet zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, uz obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca-DC50 i DC27), a zatvorena je i autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, a obilazak je za sve skupine vozila, uz pojačan oprez zbog vjetra i mokrog kolnika, Starom cestom kroz Gorski kotar, izvijestio je u petak ujutro HAK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvorena je i autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika te dionica Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, državne ceste Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Dobroselo-Mazin-DC1 (DC218) te i Krčki i Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su: dionica riječke obilaznice Škurinje-Orehovica-Kikovica (A7), brza cesta Solin-Klis (DC1), i državna cesta Gospić-Karlobag (DC25).
Na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I, skupina).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama, DC42 u mjestu Poljanak, DC52 Špilnik-Korenica, DC218 Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5203 Dobroselo-Brotnja i LC59122 u mjestu Ledenik i LC59123 u mjestu Konjsko.

Zbog snježnih nanosa zatvorena je za sav promet županijska cesta LC5062 Lič-Lukovo u Gorskom kotaru te županijska cesta ŽC5199 Šušanj-Štirovača u Lici.
Kolnici su mjestimice mokri i skliski od snijega u Lici, vlažni u Dalmaciji, Gorskom kotaru, Slavoniji i Baranji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prekidu su trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Makarska-Sumartin, Split-Supetar, Split-Rogač; katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split i brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak. Granični prijelaz Harmica (SLO) otvoren je za vozila do 7,5 tona.

Zbog orkanske bure za sjeverni dio Jadrana jučer je proglašen crveni meteoalarm. Orkanska bura s udarima od 90 kilometara na sat umalo otpuhala našeg meteorologa tijekom javljanja uživo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan će podsjećati na skoru zimu

U petak pretežno oblačno i prohladno. Možda nam se pokaže nešto malo sunca, ali ipak će nebom dominirati oblaci, prognozira Crometeo. Mjestimice su moguće vrlo slabe oborine koje bi, s obzirom na temperaturu, mogle biti na granici slabe kiše, slabe susnježice i slabog snijega. Oborine su vjerojatnije u južnijim dijelovima Hrvatske, na Jadranu, u Gorskom kotaru, Lici i dijelovima Posavine i Slavonije. U središnjim i sjevernim krajevima se možda pojave sasvim slabe oborine u tragovima, čisto da ih spomenemo. Bit će dosta vjetrovito uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će se činiti hladnije iako bi temperatura trebala biti u laganom plusu. Jutarnje vrijednosti oko 1, a dnevna od 1 do 6 Celzijevih stupnjeva.

"Dan će podsjećati na skoru zimu", napisali su na Crometeu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bura na moru

U petak posvuda sunčanije, samo je ponegdje u srednjoj i osobito južnoj Dalmaciji ujutro još moguća povećana naoblaka uz mogućnost za malo kiše. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje i olujna, ujutro podno Velebita orkanska. Bura će prema kraju dana postupno slabiti. Jutarnje temperature bez veće promjene u odnosu na četvrtak, najviše dnevne temperature od 6 do 13°C, u Zagori ponegdje i nekoliko stupnjeva niže. 

Subota i nedjelja će biti pretežno sunčani i suhi, tek ponegdje uz prolaznu umjerenu naoblaku. Bura će značajno oslabiti, a prema otvorenom moru puhat će tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka bit će u blagom padu, a najviše dnevne u blagom porastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo