Organi četverogodišnjeg Hrvata spasili četiri života

Roditelji preminulog četverogodišnjaka iz Siska velikodušnom odlukom da doniraju srce, bubrege i jetra svog djeteta spasili su njegove vršnjake u Zagrebu, Švicarskoj, Engleskoj i Španjolskoj.

27.7.2010.
12:11
VOYO logo

Četverogodišnji Alen prošlog je tjedna izgubio bitku s iznenadnim pogoršanjem svoje urođene bolesti. Unatoč boli, njegovi suosjećajni roditelji dozvolili su korištenje organa za presađivanje drugoj teško bolesnoj djeci, piše Jutarnji list.

Novo srce dobio je dječak u Engleskoj, dvogodišnjaku iz Španjolske (Valencija) donirana je jetra, jedan je bubreg dobio petogodišnjak kojem je transplantacija obavljena u KBC-u Zagreb, a drugi je bubreg presađen djetetu u Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201004160817006Iako je na svijet došao s urođenom manom, Alen je dobro napredovao i funkcionirao. Sve do prošlog utorka kad mu je iznenada pozlilo. Dobio je teški epileptični napad, prvi put u životu, a ubrzo je uslijedila koma. Liječnici u sisačkoj bolnici odlučili su se za transport u Klaićevu ne bi li neurokirurzi učinili čudo i spasili malog Alena. Na žalost, svi napori liječnika bili su bezuspješni i već za nekoliko sati od napada nastupila je moždana smrt. Nakon upita liječnika roditelji su, unatoč vlastitoj boli, pristali na donaciju organa.

Osim hrvatskog Ministarstva zdravstva, pokrenut je i Eurotransplant kako bi se po tipizaciji tkiva znalo gdje su potencijalno najpogodniji primatelji srca, jetre i bubrega. Tako je jedan bubreg ostao u Hrvatskoj, a ostali organi otišli su u inozemstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na presađivanje organa u Hrvatskoj čeka 390 osoba, dok je na listi čekanja na transplantaciju EU čak 56.000. Svaki dan širom Europe umre 12 osoba ne dočekavši transplantaciju.

Prethodni članci:

arti-200910140029006 arti-201004160817006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo