'nadam se da će proračun proći' / Orešković se već dogovorio s Petrovom: 'Jasno je da novca za povećanje plaća ove godine nema'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Nadam se da će proračun proći, a s gospodinom Petrovom sam dogovorio pristup sa sindikatima. Jasno je da novca za povećanje plaća ove godine nema', poručio je Orešković

20.3.2016.
13:52
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Kardinal Bozanić susreo se u sakristiji katedrale s premijerom Tihomirom Oreškovićem i njegovom obitelji koji su nazočili svečanom euharistijskom slavlju u 12 sati, predsjednik Vlade je nakon mise novinarima kratko prokomentirao sutrašnje izglasavanje proračuna u Saboru i predstojeće pregovore sa sindikatima.

"Nadam se da će proračun proći, a s gospodinom Petrovom sam dogovorio pristup sa sindikatima. Jasno je da novca za povećanje plaća ove godine nema. Ako bude rasta BDP-a onda će kamate biti manje i tu bi se mogla dobiti milijarda i pol", rekao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
slijedom rasta BDP-a /

U ponedjeljak počinju pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi o povećanju plaća za šest posto

Image
slijedom rasta BDP-a /

U ponedjeljak počinju pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi o povećanju plaća za šest posto

Podsjetimo, u ponedjeljak, 21. ožujka, počinju pregovori između Vlade i predstavnika sindikata javnih i državnih službi o izmjenama kolektivnih ugovora i povećanju plaća za šest posto.

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi, u kojima je zaposleno oko 180.000 ljudi, i državnih službi, gdje radi oko 63.000 djelatnika, pregovarat će o povećanju osnovice za plaće za šest posto, slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za dva i više posto, sukladno sporazumu iz 2009. godine, koji je praktički stupio na snagu od 1. siječnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proračunu nema sredstava za povišice

Vlada ne spori da sindikati imaju pravo na tu povišicu, ali za ispunjenje tih obaveza potrebno je oko 1,8 milijardi kuna na godišnjoj razini, a tih sredstava nema u novom državnom proračunu, niti su predviđena u projekcijama proračuna za 2017. i 2018.

Sindikati su najavili da neće odustati od tih šest posto, nego su spremni braniti svoja prava svim legalnim sredstvima, a mogu pristati tek na kraću odgodu primjene sporazuma, ako to Vladini pregovarači dobro argumentiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić tvrdi da vladajući imaju još dvije obveze za povećanje plaća, jedna je usklađivanje pariteta u javnim službama i gospodarstvu na pretkriznu razinu (radi se o usklađivanju plaća VSS početnika u javnim službama s prosječnom plaćom u "privredi", a zatim dovesti taj paritet u odnos iz 2008. godine),  a drugi je dostizanje dogovorene relativne ciljane razine cijene rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo