OREŠKOVIĆ POD POVEĆALOM: / Kako Nijemci i Austrijanci vide našeg mandatara

Image
Foto: Pixsell, Goran Stanzl

Tisak na njemačkom jeziku komentira imenovanje Tihomira Oreškovića za mandatara za sastav hrvatske vlade.

29.12.2015.
11:31
Pixsell, Goran Stanzl
VOYO logo

Berliner Zeitung navodi da su se mnogi začudili kad su na Badnjak na televiziji ugledali novo lice. List prenosi ono o čemu čitava Hrvatska bruji, a to je nedovoljno poznavanje hrvatskog jezika budućeg hrvatskog premijera koji se građanima, kako piše Berliner Zeitung a prenosi Deutsche Welle, obratio s jakim američkim naglaskom i riječima: "Ovde smo mi svi da služimo hrvatskom građevinama.

Građani, a ne građevine

" Tu Orešković, naravno, misli na "građane", a ne na "građevine", dodaje ovaj list pojašnjavajući da je Orešković, doduše, rođen u Zagrebu, ali je odrastao u Kanadi, gdje je postao uspješan menadžer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak o kojem svi govore s poštovanjem, ali i distancirano

Proteklih godina je za izraelski koncern Teva radio kao financijski direktor za Europu i Bliski istok te je preuzeo i funkciju predsjednika Uprave Plive koja je u vlasništvu spomenutog izraelskog koncerna, pojašnjava Berliner Zeitung: "Oni rijetki koji ga poznaju su tijekom Božića govorili o tom 49-godišnjaku s poštovanjem, ali i distancirano. Orešković je "izuzetan stručnjak", kazao je bivši zamjenik premijera Radimir Čačić koji je kao poduzetnik imao posla s njim. No, bivša šefica vlade Jadranka Kosor je oprezno upozorila da se jedna država ne može voditi poput poduzeća."

Image
ŠEST KLJUČNIH POTEZA: /

Ovo su reforme i projekti kojima će se pozabaviti Orešković

Image
ŠEST KLJUČNIH POTEZA: /

Ovo su reforme i projekti kojima će se pozabaviti Orešković

Pod golemim pritiskom

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) komentira da je nova parlamentarna većina u Hrvatskoj krhka, da Orešković nema političkog iskustva te da je pod golemim pritiskom provođenja reformi, što su dosadašnje vlade izbjegavale. FAZ navodi da Orešković engleski bolje govori nego hrvatski, ali da bi s njime, ukoliko službeno postane šef vlade, Hrvatska po prvi put dobila premijera koji raspolaže ekonomskim stručnim znanjem i praktičnim gospodarskim iskustvom. Orešković, međutim, ne poznaje dovoljno hrvatsku unutarnju politiku, upozorava FAZ i navodi: "To bi mu, s jedne strane moglo olakšati da probleme rješava politički neopterećen, s druge strane bi mu moglo teže pasti pridobivanje političkih saveznika, a što mu je potrebno za provedbu jednog ozbiljnog reformskog programa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešković ustvari HDZ-ov čovjek?

U analizi austrijskog lista Der Standard se postavlja pitanje: "Hoće li Orešković zaista voditi zemlju ili će u pozadini sasvim druge osobe vući konce?" S tim u svezi list navodi da je HDZ već prije nekoliko mjeseci Oreškovića upitao bi li preuzeo dužnost premijera, kako je to hrvatskim medijima izjavio čelnik stranke Most Božo Petrov. "Time su se potvrdile tri slutnje: prvo, HDZ se već prethodno pripremao za moguću koaliciju s Mostom; drugo, interna hijerarhija u koaliciji HDZ-Most je već vidljiva; treće, Orešković je u biti HDZ-ov čovjek i nije nestranački kandidat", piše Der Standard. Dodaju da će Oreškoviću biti ograničeno polje djelovanja jer ono ovisi o konsenzusu unutar koalicije, a ta koalicija se sastoji od deset stranaka i od dva predstavnika manjina.

Austrijski list se dalje osvrće i na stranku Most koju predvodi gradonačelnik Metkovića. "Ono čega se Most sada treba najviše plašiti je da će ga snaći tipična sudbina treće političke snage u Hrvatskoj", prenosi Deutsche Welle podsjećajući na ORaH i Laburiste koji su gotovo nestali s političke scene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo