premijer nakon dva dana šutnje / Orešković: 'Ne dajem ostavku jer to znači da priznajem krivnju za lažne optužbe, branit ću se u Saboru'

'Ne mogu prihvatiti prijedlog da svi troje - i Karamarko i Petrov i ja damo ostavku jer bi tako priznao krivnju za lažne optužbe'

10.6.2016.
15:34
VOYO logo

Premijer Tihomir Orešković obratio se javnosti nakon dva dana šutnje, a javnosti je prvo poručio kako se ponosi energetskim postignućima te se ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću koji je uz njega na presici zahvalio na pomoći.

"Danas smo potpisali ugovore o istraživnaju nafte i plina u Slavoniji. Uskoro očekujemo potpisivanje još jednog ugovora. Osigurali smo pola milijarde kuna ulaganja, a iznos može biti puno veći pronađu li se novi izvori nafte i plina. Investicija je bitna jer pokazuje da je Hrvatska otvorena za ulaganja", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Panenić je izrazio zadovoljstvo što se potpisani ugovori odnose na Slavoniju i vjeruje da će lokalna ekonomija tu naći svoj interes. Najavio je natječaje za novih 10 polja i to već u srpnju.

"U svim županijama ćemo imati istraživanje. U pripremi je novih 10 polja, u srpnju bi mogli imati otvorene nove natječaje. Na tragu smo investicije koju svi želimo i želim da energetski sektor postane uzdanica u našem razvoju. Ako je ovo bilo pola milijarde, novi natječaji mogli bi vrijediti i milijardu", rekao je Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga govorio je i predstavnik MOL-a Aldotta koji je također pohvalio potpisivanje ovog ugovora te naglasio da je INA uspješna kompanija koja koristi najmodernije tehnologije.

Orešković je nazočio potpisivanju Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika s ministra gospodarstva Tomislava Panenića, predsjednika Uprave kompanije Vermilion Anthonyja Morana i predsjednika uprave INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d.Zoltana Aldotta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Moranovog govora, uslijedila su pitanja novinara, a na pitanje smatra li premijer da u ovakvoj krizi vlade on uopće ima pravo i legitimitet prodavati imovinu države, Orešković je odgovorio: "Možemo pojačati investicije, ne vidim gdje je problem", rekao je premijer dodajući "Što god smo radili, radili smo u interesu RH".

Nema bušenja Jadrana

Panenić je na pitanje novinara rekao kako istraživanje nafte u Jadranu za ovu Vladu nije prihvatljivo i potvrdio da se nafta u Jadranskom moru neće tražiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pola sata je ostao sam na presici, no prije nego što je počeo govoriti o političkoj situaciji u državi, krenuo je hvaliti napore svog tima.

'Nadam se da ćemo se ovaj tjedan malo opustiti zbog naše reprezentacije koja igra na Euru'

"U roku 4 mjeseca smo opet redifinirali strategiju da se opet može investirati i da možemo krenuti u projekt LNG-a. Definirali smo i tko će biti u Nadzornom odboru INA-e", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas sam htio pokazati da ova Vlada nešto radi i da tu ima nekoliko ključnih investicija za ovu zemlju. Previše se priča da nema investicija, a situacija se u par dana prilično promjenila kao što smo sad vidjeli. Tako za mjesec dana kreće i natječaj za Pelješki most koji vrijedi 430 milijuna eura", dodaje.

"Poruka je jasna, već smo pokrenuli nekoliko investicija. Glavna moja poruka ovdje je da Vlada radi i da i dalje funkcionira. Prije nego što dođen na političke teme, iskoristit ću ovu priliku da kažem da se nadamo da ćemo se ovaj tjedan malo opustiti zbog naše reprezentacije koja igra na Europskom prvenstvu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne mogu prihvatiti prijedlog da dam ostavku u jer bi tako priznao krivnju za lažne optužbe'

"Ja još uvijek čekam Karamarkov poziv koji je najavio u utorak, uvijek sam za razgovor, a nas dvoje već dugo nismo razgovarali, i možda bi situacija bila drugačija da jesmo ranije", poručio je Tihomir Orešković.

"Ne mogu prihvatiti prijedlog da svi troje - i Karamarko i Petrov i ja damo ostavku jer bi tako priznao krivnju za lažne optužbe u prijedlogu za moj opoziv. Radi svoje časti, radi institucije premijera, pojavit ću se u Saboru i braniti od lažnih optužbi", dodao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje RTL-ovog reportera Petra Panjkote zašto bi on htio biti u vlasti sa strankom s kojom se ne slaže, a 70 posto građana traži nove izbore, Orešković je odgovorio: "Sabor će odlučiti".

"Ja i predsjednica KolindaGrabar-Kitarović smo zaduženi za sigurnost, mene zanima ekonomija, a ne SOA. Da politiziram SOA-u, to je čisti spin", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatražio sam ostavku Petrova i Karamarka kako bismo osvježili Vladu koja nije funkcionirala. Petrov je htio, Karamarko ne", kazao je.

Orešković je dodao kako nije točna informacija o tome da mu je glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević nudio mjesto ministra u novoj Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer i dalje nije htio odgovoriti što je radio na sastanku u SOA-i, no poručio je kako ne postoji nikakva prijetnja za građane.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo