'Dunavom stiže najveći vodeni val ikada. Moramo biti spremni za najgore!'

Stručnjaci za obranu od poplava kažu da ne bi trebalo biti iznenađenja ako i u Hrvatskoj dođe do povijesnog maksimuma.

8.6.2013.
10:32
VOYO logo

Vodostaj Dunava kod Batine raste oko jedan centimetar na sat i u tijeku su pripreme za dolazak vrhunca vodenog vala.

Očekuje se da će u iduća dva dana vodostaj doseći 650 centimetara kada na snagu stupaju izvanredne mjere obrane od poplave. Dunav bi svoj vrhunac u Hrvatskoj trebao doseći u ponedjeljak, a očekuje se vodostaj veći od sedam metara. Na zapadu Mađarske iz jednog sela je zbog straha od poplave evakuirano 2000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj glavnog centra za obranu od poplava Zoran Đuroković za HRT je kazao da je vrlo je izvjesno da će vodeni val koji stiže u Hrvatsku iz Mađarske biti drugi najveći val svih vremena!

'Vjerujemo da će se ublažiti'

"No, ne treba se iznenaditi ako i kod nas dođe do povijesnog maksimuma te da ovo bude najveći vodni val od 1965. godine", kazao je ipak dodavši kako se nada da se to neće dogoditi jer putujući do Hrvatske val ima još par stotina kilometara i vjeruje se da će se ublažiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac vodnog vala sada je kod glavnog mađarskog grada Budimpešte, u kojoj traju posljednje pripreme za njegov prolazak. Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je da su vodostaji na nekim mjernim postajama već premašili povijesne rekorde.

Poginulo 19 ljudi

"Sada smo sigurni da Dunavom stiže najveći vodeni val ikada. Moramo biti spremni za najgore", rekao je Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U poplavama je dosad život izgubilo najmanje 19 ljudi, štete se mjere u desecima milijardi eura. Šaljite nam svoja zapažanja, informacije, fotografije i priče na adresu vijesti@portal.net.hr˝

Želite li da za vas potražimo odgovore stručnjaka i nadležnih institucija vezano za probleme koji vas muče, adresa za vaše upite je također vijesti@portal.net.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo