HERNADI OPET NA TJERALICI / Orban dolazi u Hrvatsku, vladajući ne očekuju napetu atmosferu: 'Ma kakva ljutnja...'

Za Orbana Hernadi je više od pravosudnog pitanja i tek se čeka odgovor Budimpešte.

22.11.2018.
18:40
VOYO logo

Mađarski šef Vlade uskoro će put juga. U Zagrebu ga će ga dočekati partneri iz zajedničke im Europske pučke stranke što je nastavak intezivnih susreta u posljednje vrijeme. Pritom domaćini ne očekuju povišene tonove zbog toga što je MOL-ov dugogodišnji čelnik Zsolt Hernadi opet lice s tjeralice.

Hernadi je pravosudno pitanje

"Ma kakva ljutnja, samo dobre vibracije. Očekujemo premijera Orbana ovdje 3. prosinca", kazao je ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić (HDZ). Hrvatska Hernadija sumnjiči za davanje mita nekadašnjem premijeru Sanaderu, u zamjenu za upravljačka prava u INA-i. No to ne bi smjelo utjecati na  odnose Zagreba i Budimpešte, kažu Banski dvori, jer tjeralica je prije svega - pravosudno pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postupak je potpuno redovan, institucije su donijele odlukle sukladno međunarodnim aktima", rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (HDZ). 

Ključni problemi više se ne spominju

No, za Orbana Hernadi je više od pravosudnog pitanja i tek se čeka odgovor Budimpešte. Bivši Mostov ministar tvrdi -  Mađarska je sklona vršenju pritisaka. Je li Hrvatska sklona popuštanju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo da se ključni problemi ne spominju više, nema razgovora i INI, Petrokemiji...Vjerujem da je tu došlo do približavanja", kazao je saborski zastupnik Tomislav Panenić.  

No na zagrebački Županijski sud politika ne može utjecati, tvrdi njegov predsjednik. "Ako prestanu razlozi za istražni zatvor može se ukinuti tjeralica", kazao je Ivan Turudić sinoć u RTL Direktu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, gotovo dvije su godine prošle od Plenkovićevog božićnog obećanja i  najavljenog plana povratka INA-e u hrvatske ruke no INA nije vraćena. 

"S konačnom odlukom je prerano špekuliriti, mi smo u osjetljivoj fazi izbora relevantnih konzultanata koji nam mogu pomoći u dubinskom snimanju i konačnoj odluci koliko INA vrijedi", kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ćemo pričekati još barem nekoliko mjeseci. Za to vrijeme mađarski MOL s 49 posto vlasništva i dalje vodi glavnu riječ.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo